1. 7. 2018, 13:56 | Vir: STA

Avstralci so dobili pravico do odškodnine za spolno zlorabo, do svetovanj in odgovorov

profimedia

V Avstraliji je danes začela veljati odškodninska shema, po kateri bodo lahko žrtve institucionalnega spolnega nasilja nad otroki zahtevali odškodnino.

Desetletna shema bo omogočila podporo ljudem, ki so bili kot otroci žrtve spolnega nasilja, medtem ko so bili v oskrbi ustanov, ki so jih vodili država, dobrodelne organizacije ter verske skupnosti ali organizacije, kot so katoliška in anglikanska cerkev, skavti in Rešilna vojska, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ob denarni odškodnini bodo žrtve zlorab upravičene tudi do svetovanj in odgovora ustanov, kjer so bili žrtve zlorab.

Po ocenah bo do podpore v okviru štiri milijard avstralskih dolarjev vredne sheme upravičenih okoli 60.000 Avstralcev. Vzpostavitev sheme je eden od glavnih ukrepov v okviru petletne preiskave spolnih zlorab več deset tisoč otrok v avstralskih institucijah med letoma 1960 in 2015.

Pravico do odškodnine in drugega v okviru sheme imajo državljani in rezidenti, ki so pred 1. julijem letos bili kot otroci spolno zlorabljenih v omenjenih ustanovah, so sporočili iz vlade.

Najvišja predvidena odškodnina je okoli 150.000 avstralskih dolarjev (okoli 95.000 evrov), povprečno pa naj bi po ocenah vlade znašale okoli polovico teh sredstev.

V okviru obsežne preiskave, katere poročilo so objavili decembra lani, so slišali več kot 8000 pričevanj o spolnih zlorabah na šolah, v cerkvah, športnih klubih, verskih in vojaških organizacijah.

V poročilu so predlagali 409 priporočil, vključno s pozivom katoliški cerkvi k spremembi pravil glede celibata in zaupnosti spovedi. V preiskavi so ugotovili, da je sedem odstotkov duhovnikov med letoma 1960 in 2015 domnevno zagrešilo spolne zlorabe otrok. 62 odstotkov žrtev, ki so bili kot otroci zlorabljeni v verskih ustanovah, pa so bili v ustanovah, ki jih je vodila katoliška cerkev, še navaja dpa.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.