7. 5. 2018, 14:08 | Vir: STA

Avstralija: Po 46 letih odškodnina za policista, ki je hotel preganjati pedofila iz cerkvenih vrst

Profimedia
Avstralija: Po 46 letih odškodnina za policista, ki je hotel preganjati pedofila iz cerkvenih vrst (foto: Profimedia)

Nekdanji avstralski policist Denis Ryan je moral leta 1972 odstopiti od pregona duhovnika pedofila, zaradi česar je na policiji dal odpoved, tako pa je ostal tudi brez policijske pokojnine. Zdaj mu bodo po 46 letih plačali odškodnino, česar se je Ryan zelo razveselil.

Ryan je skušal na začetku 70. letih prejšnjega stoletja v mestu Mildura v avstralski zvezni državi Viktorija zaradi spolnih prestopkov obtožiti monsignorja Johna Daya. Vendar pa so nadrejeni odredili, da odstopi od primera, poroča britanski BBC.

Leta 2015 je nekdanji detektiv pričal pred kraljevo komisijo, ki preiskuje spolne zlorabe otrok v Avstraliji. Načelnik viktorijske policije Mick Miller je na tem pričanju podal dokaze v njegov prid. Povedal je, da so nadrejeni "neustrezno ravnali, vključno z opustitvijo dolžnosti in spodbujanjem drugih policistov, da so se pridružili zaroti proti Ryanu, da bi prikrili zločine, ki jih je zagrešil Day".

V kasnejši preiskavi so ugotovili, da je vodstvo policij odredilo Ryanovo premestitev iz Mildure na drugo policijsko postajo, vendar se zaradi družinskih razlogov ni mogel preseliti. Zato je moral danes 86-letni detektiv dati odpoved, tako pa je ostal tudi brez policijske pokojnine.

Ryan je povedal, da se je s tem začelo "uničevanje" njegovega življenja, zaradi česar je imel travme, razpadel pa je tudi njegov zakon. "Bil sem zlomljen, vedno sem hotel biti policist," je poudaril. Kot je povedal, ga je trpljenje otrok, ki so jih duhovniki nadlegovali, spremljalo celo življenje. "To je breme in tega ne bom nikoli pozabil," je poudaril.

Policija zvezne države Viktorija se mu je opravičila leta 2016, zdaj pa bo od vlade zvezne države prejel še odškodnino. "Ko sem izvedel to novico, sem skočil skoraj do stropa," je 86-letnik povedal ob tem.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.