16. 12. 2017, 16:01 | Vir: STA

Avstralija: Prvi poroki istospolnih parov

Profimedia
Avstralija: Prvi poroki istospolnih parov (foto: Profimedia)

Potem ko so v Avstraliji pred dnevi sprejeli zakon o legalizaciji porok istospolnih parov, danes potekajo prve takšne poroke v državi.

Čeprav bo zakon stopil v veljavo šele prihodnji mesec, so nekateri izkoristili izjeme in že danes izvedli poročne slovesnosti. Ena je potekala v Sydneyju in ena v Melbourneu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zakon, ki spreminja zakonsko "zvezo med moškim in žensko" v "zvezo dveh oseb", je avstralski parlament izglasoval 7. decembra, potem ko so Avstralci to odločno podprli na referendumu po pošti, svoje soglasje pa je podal tudi senat. Dokončno uveljavitev je dan kasneje potrdil še podpis generalnega guvernerja Petra Cosgrova, ki v Avstraliji zastopa britansko kraljico Elizabeto II.

Zakon stopi v veljavo 30 dni zatem, zato naj bi bile prve zakonske zveze sklenjene 9. januarja. A dva para sta uspela doseči, da se lahko poročita že danes, med drugim zaradi tega, ker so njihovi svojci pripotovali iz oddaljenih držav.

"Pravkar se je poročil prvi istospolni par. Čestitke Amy in Lauren," je prek družbenega omrežja Facebook sporočilo Avstralsko združenje za enakopravnost pri porokah. 29-letna Amy Laker in 31-letna Lauren Price sta se poročili v Sydneyju, dve uri kasneje pa sta podobno storili Amy in Elise McDonald v Melbourneu.

Objava je bila pospremljena s številnimi komentarji. "In... se je država zaradi tega podrla? Neeee! Le dve ženski sta si izkazali ljubezen," se je glasil eden od zapisov pod novico.

Po več kot desetletju razprave, ki je delila avstralsko družbo, so Avstralci novembra na poštnem glasovanju z 62 odstotki glasov podpore poroke istospolnih parov podprli. Na glasovanju je skupno sodelovalo 12,7 milijona od skupno 16 milijonov volilnih upravičencev. Istospolne poroke so zdaj dovoljene v nekaj več kot 20 državah po svetu, od tega jih je 16 evropskih, navaja AFP.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.