6. 4. 2017, 09:31 | Vir: STA

Avstralija svari pred terorističnim napadom na polotok Galipoli!

profimedia
Avstralija svari pred terorističnim napadom na polotok Galipoli! (foto: profimedia)

Avstralija je objavila, da poseduje informacije o morebitnih načrtih terorističnega napada na turški polotok Galipoli ob spominski slovesnosti konec meseca na bitko iz prve svetovne vojne. Na polotoku 25. aprila obeležujejo dan Anzac, ko se spominjajo bitke, v kateri so v prvi svetovni vojni sodelovali avstralski in novozelandski vojaki.

Ob obletnici na stotine avstralskih in novozelandskih državljanov vsako leto obišče spominsko obeležje na Galipoliju in sodelujejo pri jutranji vojaški maši, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Canberri so ob tem danes objavili, da obveščevalni podatki kažejo na možnost terorističnega napada na spominsko slovesnost na zahodu Turčije. Potnikom so tudi svetovali, naj se izogibajo Ankare in Istanbula.

"Obstajajo podatki, da bi teroristi lahko poskušali napasti spominsko slovesnost na polotoku Galipoli," je izjavil avstralski minister za veterane Dan Tehan. Dodal je, da se Turčija tega zaveda in je okrepila varnost.

V bitki za Galipoli so se zavezniške sile s pomorsko in kopensko vojaško operacijo poskušale neuspešno prebiti skozi Dardanele in prisiliti takratno Otomansko cesarstvo, da izstopi iz vojne. Bitka je trajala od marca 1915 do aprila 1916. Prvi vojaki iz Avstralije in Nove Zelandije so se izkrcali na Galipoliju 25. aprila 1915. V bitki je padlo veliko število vojakov iz Francije, Velike Britanije, Avstralije in Nove Zelandije.

Anzac je kratica za avstralske in novozelandske vojaške enote (Australian and New Zealand Army Corps).

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.