18. 12. 2019, 10:00 | Vir: STA

Avstralija zabeležila najbolj vroč dan doslej, a rekord ne bo zdržal dolgo

profimedia

Avstralija je v torek zabeležila najbolj vroč dan doslej, ko so namerili povprečno temperaturo 40,9 stopinje Celzija. A se rekord po napovedih ne bo obdržal dolgo, saj pričakujejo stopnjevanje vročinskega vala, ki bo še poslabšal gozdne požare, so danes posvarile oblasti.
 

Povprečna temperatura v državi v torek pa je presegla prejšnjih rekordnih 40,3 stopinje Celzija januarja 2013, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Najbolj vroče je bilo v torek v kraju Ceduna v zvezni državi Južna Avstralija, kjer so namerili 46,5 stopinje Celzija.

"Temperatura se bo danes samo še višala," je opozorila vremenoslovska Diana Eadie. Po podatkih avstralske agencije za meteorologijo bodo temperature med osem in 16 stopinj nad povprečjem.

Rekordne temperature so ta teden že izmerili v zvezni državi Zahodna Avstralija, kjer se gasilci spopadajo s številnimi požari. Vroč zrak pa se počasi premika čez osrednji suh del države proti vzhodu. Konec tedna za Sydney napovedujejo več kot 46 stopinj Celzija, obenem pa na vzhodni obali pričakujejo močan veter s hitrostjo do 100 kilometrov na uro, kar bo še podžgalo požare.

Vročinski val je še en opozorilni alarm glede globalnega segrevanja v Avstraliji, kjer so se letošnji gozdni požari zaradi zgodnjega poletja pojavili precej prej.

Po državi že mesece divjajo gozdni požari, med njimi tudi t. i. mega požar severno od Sydneyja. Dim požarov obdaja največjo avstralsko metropolo, zaradi česar onesnažen zrak resno ogroža zdravje tamkajšnjih prebivalcev. Zdravniki so razglasili izredne razmere za javno zdravje.

Po državi je pogorelo že za najmanj tri milijone hektarjev površin, umrlo je šest ljudi, uničenih pa je bilo okoli 700 domov.

Zaradi požarov, ki so po oceni znanstvenikov zaradi podnebnih sprememb bolj zgodnji in obsežni, so pripravili tudi protivladne proteste, na katerih pozivajo k ukrepanju proti globalnemu segrevanju.

Avstralski premier Scott Morrison je prejšnji teden le priznal, da so podnebne spremembe eden od dejavnikov za požare. Kljub temu pa ni napovedal nadaljnjih ukrepov, ki bi izboljšali razmere.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord