24. 12. 2019, 18:05 | Vir: STA

Avstraliji božič prinaša dolgo pričakovano ohladitev

profimedia

Milejše temperature med prazniki bodo izmučenim gasilcem v Avstraliji prinesle potrebno ohladitev, ki bo olajšala boj proti že tedne trajajočih gozdnim požarom. Kljub temu bo danes na terenu aktivnih okoli 2000 gasilcev, ki bodo izkoristili hladnejše vreme za preventivne ukrepe pred nadaljnjim širjenjem požarov.

V državo je v preteklih dneh na pomoč prispelo tudi več deset gasilcev iz Kanade, ZDA in Nove Zelandije, ki bodo lahko delno razbremenili avstralske kolege.

Avstralija je v preteklem tednu beležila vročinski val z več kot 40 stopinj Celzija, kar je resno otežilo delo gasilcem.

Za praznike se bo ohladilo pod 30 stopinj Celzija, znova pa naj bi temperature po napovedih narasle po božičnih praznikih, ko naj bi tudi zapihalo. To pa bi lahko še okrepilo požare, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Samo ob metropoli Sydney je od začetka požarov pogorelo za več kot tri milijone hektarjev površin, so sporočili gasilci. To je enako površini Belgije. Po celi državi pa je pogorelo skoraj pet milijonov hektarjev površin. Najhuje je v zvezni državi Novi Južni Wales, kjer je tudi Sydney.

Vremenoslovci pričakujejo obilnejše deževje šele v februarju.

Iz Avstralije pa prihaja še ena danes objavljena novica, ki je prav tako povezana z božičem in pregretimi glavami.

  • V enem od nakupovalnih središč na obrobju avstralskega Sydneyja so danes namreč obiskovalce presenetili z baloni z darili, ki so jih z višine spustili med ljudi. Obiskovalci so se za darila prerivali, zaradi česar je bilo poškodovanih več kot deset ljudi.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol