13. 11. 2019, 14:07 | Vir: STA

Avstralska vlogerja bosta pomagala Greti Thunberg čez Atlantik

profimedia
Avstralska vlogerja bosta pomagala Greti Thunberg čez Atlantik (foto: profimedia)

Avstralski par, ki že leta z jadrnico potuje po svetu in vse beleži na svojem kanalu Youtube, je švedski podnebni aktivistki Greti Thunberg nedavno ponudil pomoč pri prečkanju Atlantskega oceana. Skupina se bo na dolgo pomorsko pot iz ZDA odpravila danes, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Greta, tu Riley iz Sailing La Vagabonde. Če boš stopila v stik z mano, bomo zagotovo lahko nekaj organizirali," je tvitnil Riley Whitelum, ko je zasledil, da potrebuje najstnica pomoč pri prečkanju oceana. Thunbergova je ponudbo sprejela.

Whitelum skupaj s svojo partnerko Elayno Carausu že zadnjih pet let pluje z jadrnico okoli sveta, par pa svoje dogodivščine redno beleži v okviru svojega vloga Sailing La Vagabonde na portalu Youtube, kjer imata več kot 1,1 milijona sledilcev.Skupina se bo skupaj krmarko Nikki Henderson podala na pot danes, na jadrnici pa bo tudi 11-mesečni dojenček avstralskega para.

Skupina se bo skupaj krmarko Nikki Henderson podala na pot danes, na jadrnici pa bo tudi 11-mesečni dojenček avstralskega para.

Thunbergova, ki je pobudnica gibanja Petki za prihodnost, je avgusta preplula Atlantik na plovilu, opremljenem s sončnimi celicami in podvodnimi turbinami, ki omogočajo potovanje čez ocean brez ogljičnega odtisa, da se je lahko udeležila podnebnega vrha ZN v New Yorku 23. septembra ter podnebnih protestov v tem mestu. Nameravala se je udeležiti tudi podnebne konference ZN v Čilu, ki pa jo bo zaradi protestov v državi, sedaj gostil Madrid.

V iskanju načina, kako prepluti nazaj v Evropo, se je na pomoč 16-letnici javil avstralski par. "Ko sem jo spoznal, nisem bil pripravljen, kako mlada in majhna bo," je danes dejal Whitelum za avstralski radio ABC Perth.

Na jadranje so se pripravljali zadnjih šest dni in se ob tem spoznavali. Kot je dodal Whitelum, je Thunbergova zelo pametna in neodvisna.

Naporno pot čez ocean bodo opravili na 15-metrskem katamaranu s sončnimi celicami, ki ima zelo malo ogljičnega odtisa.

Par je to pot doslej opravil dvakrat, ampak je ta vedno polna izzivov. Svojo avanturo sta Avstralca začela leta 2014 z željo, da bosta objadrala svet, ampak nista znala jadrati. Doslej sta opravila več kot 70.000 navtičnih milj, vse pa redno beležita v video blogu.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.