26. 2. 2019, 14:00 | Vir: STA

Avstralskega kardinala Pella spoznali krivega za spolne zlorabe

Profimedia
Avstralskega kardinala Pella spoznali krivega za spolne zlorabe (foto: Profimedia)

Sodišče v Melbournu je danes kardinala Georgea Pella spoznalo za krivega posilstva dečka in nadlegovanja še enega otroka v 90. letih prejšnjega stoletja. Pell je tako najvišji predstavnik katoliške cerkve, ki je bil spoznan za krivega spolnih zlorab. V Vatikanu so poudarili, da spoštujejo avstralsko pravosodje, avstralski škofje so šokirani.

Pell je prefekt sekretariata za gospodarstvo v Vatikanu, kar pomeni, da je tretji najvplivnejši mož cerkvene hierarhije. Papež Frančišek ga je leta 2017 poslal na dopust za nedoločen čas, da se je lahko v domovini soočil z obtožbami.

Porota na sodišču v Melbournu je 11. decembra lani po več kot dveh dneh odločanja Pella soglasno spoznala za krivega, vendar je bila odločitev objavljena šele danes, poročajo tuje tiskovne agencije.

77-letni Pell je ves čas ponovljenega sojenja vztrajal pri svoji nedolžnosti. Na prvem sojenju poroti ni uspelo doseči soglasne odločitve.

Pell, ki mu grozi do 50 let zapora, ostaja na prostosti do izreka kazni, ki bo predvidoma sredi marca. Njegovi odvetniki so napovedali pritožbo.

Porota, ki jo je sestavljajo osem moških in štiri ženske, je Pella spoznala za krivega v vseh petih točkah obtožnice - v eni je bil obtožen posilstva otroka, mlajšega od 16 let, v štirih pa nespodobnega napada na otroka, mlajšega od 16 let.

Pell je ravno postal nadškof Melbourna, ko naj bi se v katedrali sv. Patrika zgodile zlorabe. Njegovi žrtvi sta bila 13-letna dečka s prestižnega kolidža sv. Kevina. Ena od žrtev je kardinala ovadila policiji leta 2015, druga je leta 2014 umrla.

V Vatikanu so odločitev avstralskega sodišča označili za bolečo novico. V uradnem biltenu so dodali, da spoštujejo avstralsko pravosodje. Ob tem so poudarili, da kardinal vztraja, da ni kriv in da ima pravico izkoristiti vse pravne možnosti. Sporočili so še, da do takrat proti kardinalu ne bodo uvedli novih ukrepov, da pa bo ostal na dopustu in še naprej ne bo smel imeti stikov z mladoletnimi, poročajo tuje tiskovne agencije.

Avstralski škofje so ob odločitvi sodišča v Melbournu šokirani, v tamkajšnji škofovski konferenci so izrazili presenečenje. So pa tako kot Vatikan poudarili, da je treba počakati do konca prizivnega procesa. Več škofov, med njimi melbournski nadškof Peter Comensoli, je zagotovilo, da bodo storili vse, da bi bila Cerkev varen kraj za otroke.

Pell se je rodil in odraščal v rudarskem mestu Ballarat 120 kilometrov vzhodno od Melbourna kot sin boksarja. Njegov oče je bil anglikanec, mati katoličanka. Študiral je na kolidžu sv. Patrika v Ballaratu, katoliški šoli, ki jo je kasneje vodil in za katero se je kasneje izkazalo, da je bilo na njej več pedofilskih duhovnikov. V duhovnika je bil posvečen leta 1966, kasneje je doktoriral iz teologije na Oxfordu ter se leta 1972 vrnil kot duhovnik na območje Ballarata.

Med letoma 1996 in 2001 je bil melbournski nadškof, med letoma 2001 in 2014 sydneyjski nadškof. Leta 2014 je odšel v Rim, kjer ga je papež Frančišek imenoval za prefekta sekretariata za gospodarstvo v Vatikanu.

Pod nadzorom Pella je avstralska katoliška cerkev leta 1996 vzpostavila prvo odškodninsko shemo za žrtve spolnih zlorab s strani duhovnikov. V času, ko je bil nadškof v Melbournu, je odstopilo več deset duhovnikov, obtoženih spolnih zlorab. Odškodninska shema je bila tarča kritik, češ da gre za poskus utišati žrtve s pravnimi zankami in omejenimi odškodninami, nižjimi, kot so jih kasneje dobivale žrtve v drugih državah.

Pell je priznal, da je Cerkev pri obravnavi spolnih zlorab otrok s strani duhovnikov naredila "ogromne napake" in razočarala ljudi. Kot je dejal leta 2016 v zaslišanju pred avstralsko komisijo, so ljudje dobili občutek, da gre za ščitenje institucije in cerkvene skupnosti pred sramoto.

Junija 2017 je bil obtožen več spolnih napadov, ki naj bi jih storil v preteklosti. Obtožbe je kategorično zavrnil. "So neresnične. Že sama ideja spolne zlorabe mi je odvratna," je dejal na novinarski konferenci, na kateri je tudi naznanil, da bo začasno zapustil Vatikan in odšel v Avstralijo.

Skoraj dva metra visoki kardinal vztraja pri svojem sloganu Nolite temere (Ne bojte se v latinščini).

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.