28. 5. 2020, 09:59 | Vir: STA

Avstralski in nemški raziskovalci so odkrili vsaj 17 novih vrst mesojedih spužev

Profimedia

Ob vzhodni obali Avstralije živijo številne vrste spužev, ki so mesojede. Avstralski in nemški raziskovalci so odkrili vsaj 17 novih vrst teh živali, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Pred tem so bile znane le tri vrste tovrstnih spužev.

Kot so potrdili iz muzeja v avstralskem Queenslandu, so najdbe zasluga skupne odprave znanstvenikov iz Nemčije in Avstralije iz leta 2017, najdbe pa so presenetile tudi strokovno javnost. Ker spužve živijo vse do 4000 metrov globoko v morju, je vedenje o njih še pomanjkljivo.

Merrick Ekins iz muzeja Queensland pravi, da gre za prav razburljivo najdbo. Spužve običajno le filtrirajo plankton in druge hranljive snovi iz morja, novo odkrite vrste pa so mesojede. "Te vrste, ki domujejo na morskem dnu, so se razvile v plenilce." Številne med novo odkritimi vrstami živijo v globini med 2000 in 4000 metrov pod gladino morja. "Sam menim, da gre za največjo najdbo mesojedih spužev doslej," je še dejal.

V omenjeni odpravi so znanstveniki iz omenjenega muzeja in münchenske univerze Ludwig-Maximillian raziskovali morje med severnim Queenslandom in Tasmanijo. Na novo odkrite so pred kratkim predstavili v strokovni reviji Zootaxa.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord