23. 12. 2019, 10:35 | Vir: STA

Avstralski premier Scott Morrison ni za brezglavo prenagljena ukrepanja

profimedia
Avstralski premier Scott Morrison ni za brezglavo prenagljena ukrepanja (foto: profimedia)

Avstralski premier Scott Morrison je zavrnil očitke okoljske aktivistke Grete Thunberg, da ne ukrepa dovolj za boj proti podnebnim spremembam. Thunbergova je na Twitterju avstralsko vlado kritizirala, ker okoljskih katastrof, kot so ekstremne temperature ali požari, ki divjajo po Avstraliji, ni povezala s podnebnimi spremembami.
 

"Niti katastrofe, kot je ta, očitno ne vodijo v politične ukrepe. Kako je to mogoče?" je tvitnila 16-letna Švedinja.

Morrison je v odgovor novinarjem povedal, da bo storil to, kar je v nacionalnem interesu Avstralije, poroča nemška tiskovna agencija dpa. "V Avstraliji bomo storili to, kar se nam zdi prav za Avstralijo. Tu nisem zato, da bi naredil vtis na ljudi na drugi strani morja," je dodal avstralski premier.

Pred tem je tudi pozive iz same Avstralije, naj spričo krize s požari po državi stori več za boj proti podnebnim spremembam, označil za brezglave. Kot je dejal, ne bo panično divjal v ostrejše ukrepe.

"Ne bomo sprejeli brezglavih ciljev in opustili tradicionalnih panog, kar bi ogrozilo avstralska delovna mesta, hkrati pa ne bi imeli nobenega pomembnega vpliva na globalno podnebje," je avstralski premier zapisal v prispevku, ki ga je danes objavil sydneyjski časnik Daily Telegraph.

Morrison je odločen podpornik premogovniškega sektorja, ki zagotovi večino avstralskega izvoza. Tri četrtine avstralske proizvodnje premoga izvozijo, kar letno prinese 67 milijard avstralskih dolarjev (slabih 42 milijard evrov).

V prispevku za Daily Telegraph je Morrison še zapisal, da potrebujemo resnično ukrepanje proti podnebnim spremembam na vseh ravneh, da pa so namigovanja, da bi večji avstralski podnebni cilji preprečili požare, ki trenutno divjajo po državi, ali ekstremne vremenske pojave, preprosto napačna.

Večje ukrepe proti podnebnim spremembam, h katerim ga je pozval tudi njegov namestnik in predsednik njegove koalicijske partnerice Nacionalne stranke Michael McCormack, je Morrison davi zavrnil tudi v televizijskem pogovoru. "Nikoli ne paničarim. Mislim, da paničarjenje ni način, s katerim bi lahko karkoli uredili," je dejal.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.