27. 5. 2021, 10:27 | Vir: STA

Avstrija 4. junija uvaja covidno potrdilo

Profimedia

Avstrijski parlament je v sredo potrdil predlog zakona o uvedbi t. i. zelenega potrdila, ki bo tistim, ki so cepljeni proti covidu-19 ali so preboleli to bolezen ali imajo negativni izvid na novi koronavirus, omogočil obisk restavracij, hotelov in kulturnih ustanov. Potrdilo bodo uvedli 4. junija.

Predlog zakona so podprle vse stranke v avstrijskem parlamentu razen svobodnjakov (FPÖ), poročajo tuje tiskovne agencije.

Predlog je minuli teden povzročil precej razburjenja, ker naj bi posegal v pravice o varstvu osebnih podatkov. Potem ko so iz predloga črtali sporne dele, ki so zadevali množično hranjenje podatkov, je avstrijska vlada na svojo stran pridobila tudi večji del opozicije.

Opozicija je izločitev spornih delov označila za zmago in poudarila, da so preprečili vzpostavitev "države nadzora". V liberalni stranki NEOS, ki je prav tako podprla predlog, so bili kritični do vlade, ker pri uvedbi covidnega potrdila ni počakala na EU.

Kancler Sebastian Kurz je zavrnil kritike in zatrdil, da zeleno potrdilo "narekuje tempo" v Evropi za uvedbo skupnega covidnega potrdila.

Avstrijski minister za zdravje Wolfgang Mückstein se je zahvalil opoziciji za konstruktiven pristop in dejal, da zakon odpira pot za vrnitev v normalno življenje.

Na ravni EU naj bi covidno potrdilo uveljavili do 1. julija.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord