28. 4. 2020, 09:47 | Vir: STA

Avstrija odpravlja omejitev gibanja na prostem

Tanjug/STA

Avstrija namerava ob izboljšanju razmer v krizi novega koronavirusa po skoraj sedmih tednih odpraviti omejitev gibanja na prostem. Od 1. maja bodo morali državljani upoštevati le meter varnostne razdalje do oseb, ki niso iz njihovega gospodinjstva, je danes napovedal avstrijski minister za zdravje Rudolf Anschober.

"Lahko odpravimo omejitev gibanja na prostem, ni je potrebno podaljšati," je danes sporočil Anschober.

Dodal je, da tudi po 1. maju ostaja v veljavi upoštevanje varnostne razdalje enega metra do oseb iz drugega gospodinjstva.

Od začetka maja bodo glede na vladne načrte v Avstriji svoja vrata odprle vse trgovine in večino storitev, kot so na primer frizerji. Od 4. maja bodo omilili tudi omejitve glede obiskov v domovih za starejše.

Pri ministrstvu za zdravje priporočajo, da domovi vzpostavijo t. i. območja za srečanja, najbolje nekje na prostem. Obiski naj bi potekali posamezno, upoštevati bo potrebno higienska pravila in ohranjati razdaljo najmanj enega metra. Ustanove imajo sicer možnost, da same odločijo omejitve.

Bari in restavracije se bodo v Avstriji odprli sredi maja. Hoteli bodo lahko prve goste sprejeli 29. maja, je danes napovedala ministrica za turizem Elisabeth Kostinger.

Kot je pojasnila ministrica, bodo lokali lahko delovali med 6. in 23. uro. Za eno mizo bodo lahko sedeli največ štirje odrasli s svojimi otroki, med mizami mora biti najmanj meter razdalje. Medtem ko bodo morali natakarji nositi maske, to za goste za mizo ne bo nujno, je pa predvidena maska pri gibanju po lokalu, kar pomeni tudi pri obisku stranišča.

Dovoljene prireditve z do desetimi udeleženci

Avstrijski notranji minister Karl Nehammer je sporočil, da bodo v prihodnje dovoljene prireditve z do desetimi udeleženci, na pogrebih pa se bo lahko zbralo do 30 ljudi. Pravilo desetih oseb pa ne velja za proteste, saj to ureja druga zakonska podlaga, povzema ministra avstrijska tiskovna agencija APA.

Je pa še prezgodaj, da bi lahko rekli, da je konec krize, je opozoril Anschober. "Vsak trenutek lahko rečemo dovolj," je dejal. Cilj je namreč, da bi v državi preprečili drugi val okužb.

Od sredine marca so lahko Avstrijci zapustili svoje domove le ob utemeljenem razlogu, kot je na primer nakup. Že od začetka je bila dovoljena rekreacija na prostem, kot na primer sprehodi in kolesarjenje. Sedanja omejitev gibanja se izteče 30. aprila, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Anschober je ob tem danes pojasnil, da so v Avstriji tudi po odprtju več trgovin 14. aprila beležili pozitiven trend pri preprečevanju širjenja okužb z novim koronavirusom.

V Avstriji se število novih okužb že dneve umirja in stopnja kužnosti znaša 0,59. Obenem so sproščene tudi kapacitete v bolnišnicah. "Ogromen šopek rož državljanom, ki so to omogočili," se je še zahvalil minister.

V Avstriji so do danes potrdili 15.256 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je do danes koronavirusni bolezni 19 podleglo 569 oseb, ozdravelo pa jih je 12.580.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.