A.B. | 8. 12. 2021, 17:46

Avstrija odpravlja lockdown, a ne za necepljene: to jim sporoča novi kancler

Profimedia

Novi avstrijski kancler je izjavil, da se bo četrto nacionalno zaprtje države zaključilo v to nedeljo. Odprle se bodo storitve in dejavnosti, a ne za vse: ''lockdown'' v Avstriji bo namreč še vedno veljal za vse tiste, ki se še niso cepili. 

Novi avstrijski kancler Karl Nehammer je pred kratkim potrdil, da se Avstrija zopet odpira, a je poudaril, da gre za odprtje ''s pripetimi pasovi.'' To pomeni, da bodo dosedanji epidemiološki ukrepi za zajezitev pandemije še vedno veljali, a se bodo odprle nekatere dejavnosti in storitve, ki so se zaprle konec letošnjega novembra. Najstrožje omejitve se nadaljujejo za vse necepljene. Odločitev o odpravi ''lockdowna'' je vodstvo države sprejelo potem, ko so statistike pokazale, da se je število okužb v času zaprtja države praktično prepolovilo in sicer iz začetne številke 1.100 okuženih na 100.000 prebivalcev na slabih 536 okuženih na 100.000 prebivalcev. 

Vsi državljani bodo morali še naprej nositi zaščitne maske pri uporabi javnega prometa, v nakupovalnih središčih in prostorih, kjer se zadržuje večje število ljudi. Restavracije bodo smele obratovati do 23. ure, kulturnih dogodkov pa se bo smelo udeležiti tolikšno število ljudi, kolikor bo vnaprej določeno na podlagi prostorske kapacitete. Nehammer je ob tem dodal, da bodo posamezne avstrijske regije, v katerih bo zabeleženo naraščanje števila okuženih s Covid-19, lahko uvedle tudi strožje ukrepe. Poudaril je, da bi se lahko ''lockdown'' za necepljene nemudoma prekinil, a le, če bi bili pripravljeni poslušati in sodelovati v cepilni akciji. ''Tega ne bo enostavno doseči tako hitro, nekateri ljudje namreč niso prejeli niti prve doze cepiva,'' je povedal in nadaljeval, da povsem razume tudi njihovo stisko: ''Popolnoma mi je jasno, da so necepljeni državljani v tem trenutku razjarjeni. Ampak na drugi strani se vsem ponuja rešitev, podprta s strani znanosti, ki bi vsem nam omogočila hitrejši prehod v popolno svobodo brez omejitev.''

V Avstriji je trenutno cepljenih slabih 68 odstotkov populacije, kar pomeni, da še vedno niso dosegli svojega cilja v precepljenosti populacije in kot kaže, se bodo s tem vprašanjem morali ukvarjati še nekaj časa. Po 22. novembru letošnjega leta, ko je v veljavo stopil ukrep o zaprtju države, je namreč na ulice stopilo več deset tisoč protestnikov, ki se ne strinjajo z ukrepi in napovedmi o obveznem cepljenju. Spomnimo, Avstrija je prav konec novembra obelodanila, da razmišlja o uvedbi obveznega cepljenja za vse svoje državljane, odlok pa bi stopil v veljavo v začetku prihodnjega leta. 

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ