12. 10. 2018, 16:45 | Vir: STA

Avstrija: Prva poroka istospolnega para

Profimedia
Avstrija: Prva poroka istospolnega para (foto: Profimedia)

Na Dunaju so praznovali prvo poroko istospolnega para, odkar je avstrijsko ustavno sodišče lani odobrilo zakonske zveze za vse. Zvezo pa sta sklenili ravno ženski, ki sta sprožili sodno pot za istospolne poroke, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Avstrijsko ustavno sodišče je lani razveljavilo različne zakonske odredbe, ki istospolnim parom niso omogočale sklenitve zakonske zveze. Poroke istospolnih parov bodo sicer uradno možne od 1. januarja prihodnje leto, a sta se danes izjemoma lahko poročili ženski, ki sta začeli zgodovinsko sodno pot.

Par, ki je živel v registrirani skupnosti in ima skupnega sina, je pri pristojnih organih zaprosil za sklenitev zakonske zveze. Magistrat mesta Dunaj in nato upravno sodišče sta vlogo zavrnila, ženski pa sta uspešno nadaljevali s prizivnim postopkom. Na sodišču sta se za pravice borili še s štirimi drugimi pari, ki imajo tudi pravico, da se poročijo že pred 1. januarjem 2019.

"Danes je zgodovinski dan veselja," je dejal njihov odvetnik in aktivist Helmut Graupner. Poroka je potekala v družinskem in prijateljskem krogu, saj par ni želel medijske pozornosti.Avstrija je 16. država v Evropi in 26. na svetu, ki je uzakonila poroko za vse. Je pa prva država Evrope in četrta na svetu, ki smatra pravico istospolnih parov do sklenitve zakonske zveze kot temeljno človekovo pravico in je enakost zakonske zveze tudi zaščitila z ustavo.

V Sloveniji zakon o partnerski zvezi, ki je začel veljati maja leta 2016, istospolnim parom omogoča, da sklenejo partnersko zvezo. Prva poroka istospolnega para v Sloveniji je bila 25. februarja lani.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.