19. 5. 2020, 15:24 | Vir: STA

Avstrija s Češko, Slovaško in Madžarsko načrtuje skupno odprtje meja

Profimedia

Zunanji ministri Avstrije, Češke, Slovaške so se na današnji videokonferenci pogovarjali o skupnem odprtju meja. Kot je po konferenci sporočil avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg, vse tri države načrtujejo, da bi skupne meje odprli sredi junija, k temu pa naj bi povabili tudi Madžarsko. Slovenija pri tem ni omenjena.
 

"Strinjali smo se, da želimo to pot prehoditi skupaj in da na krov vzamemo tudi Madžarsko," je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA po pogovorih s kolegoma iz Češke in Slovaške, Tomašem Petričkom in Ivanom Korčokom, dejal vodja avstrijske diplomacije.

"Odločitev o odprtju meja bi lahko sprejeli prihodnji teden, ko naj bi tudi določili konkretni datum odprtja meja. Trenutno poteka intenzivno delo, da bi s Češko, Slovaško in madžarsko sosedo sredi junija ponovno vzpostavili svobodo potovanja", kot je bila pred pandemijo covida-19, je še pojasnil Schallenberg. Dodal je, da je pomembno, da so ukrepi osnovani na jasnih parametrih zdravja, mobilnosti in varnosti.

"Številke okužb naših sosednjih držav so zelo dobre," je še dejal avstrijski zunanji minister in ob tem še opozoril, da je osnovno vodilo, da "razvoj ostane pozitiven, kot je sedaj". V prihodnjih dnevih bo sledila še ena videokonferenca, na kateri naj bi bil prisoten tudi madžarski zunanji minister.

Avstrija je doslej dogovor o ponovnem polnem odprtju meja dosegla z Nemčijo in Švico.

Češki zunanji minister Petriček je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa po videokonferenci izrazil prepričanje, da bo sredi junija nastal "mini schengen". Dodal je, da so najdlje pogovori o odprtju meja za avstrijske turiste. Glede Nemčije po njegovih besedah obstaja več vprašanj, med drugim glede tranzitnih potnikov iz rizičnih držav, kot je Francija.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord