2. 3. 2021, 11:12 | Vir: STA

Avstrija skupaj z nekaj drugimi državami se pri cepivih ne namerava več zanašati na EU

Profimedia
Avstrija skupaj z nekaj drugimi državami se pri cepivih ne namerava več zanašati na EU (foto: Profimedia)

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je pred odhodom v Izrael napovedal spremembo strategije glede pandemije covida-19. Avstrija skupaj z nekaj drugimi državami se v prihodnje ne bo več zanašala na Evropsko unijo ter bo na področju razvoja cepiva proti covidu-19 okrepila sodelovanje z Izraelom, je napovedal.

Kurz je napovedal, da se države v okviru t. i. skupine Prvih akterjev "ne bodo več zanašale na EU in bodo skupaj z Izraelom v prihodnjih letih proizvajale cepiva druge generacije za nadaljnje mutacije novega koronavirusa ter skupaj raziskovale možnosti zdravljenja", poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Skupina Prvih akterjev je nastala lani na pobudo Avstrije. V njej so države, ki so se dobro spopadle s prvim valom epidemije, med njimi Danska, Norveška, Grčija, Češka, Izrael, Singapur, Avstralija in Nova Zelandija.

Kurz se bo danes še pred odhodom v Izrael sestal s predstavniki vodilnih avstrijskih farmacevtskih podjetij. Kot je še pojasnil, je bil dostop do cepiv s posredovanjem EU pravilen, vendar je Evropska agencija za zdravila prepočasna pri izdajanju dovoljenj za cepiva, prihaja pa tudi do težav pri dobavi cepiv.

"Zato se moramo pripraviti na nove mutacije in ne smemo biti več odvisni od EU pri proizvodnji cepiv druge generacije," je poudaril. Glede na ocene strokovnjakov se bosta morali vsako leto proti covidu-19 cepiti dve tretjini prebivalstva.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v ponedeljek napovedal, da namerava s Kurzem in dansko premierko Mette Frederiksen govoriti o sodelovanju na področju proizvodnje cepiv. Izrael velja za eno najbolj uspešnih držav pri cepljenju prebivalstva. Od sredine decembra so najmanj enkrat cepili že okoli polovico državljanov.

Evropska komisija je v odzivu sporočila, da se želi učiti od tega sodelovanja

V Bruslju so prepričani, da bi lahko to predstavljajo prednost pri oblikovanju strategije cepljenja, je danes povedal tiskovni predstavnik komisije.

Zagotovil je, da takšna sodelovanja niso tekmovanje, ampak bo države članice okrepil. V tem smislu bo Evropska komisija spremljala dogajanje, je dodal.

Evropska komisija je danes sicer predstavila svoj načrt, v okviru katerega bi se lahko hitreje soočali z novimi različicami virusov s pomočjo hitrejšega razvoja cepiv in izdajanja dovoljenj. Okrepili bi tudi proizvodnjo cepiva v EU.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.