18. 5. 2019, 15:11 | Vir: STA

Avstrija: Socialdemokrat terjajo odgovornost vlade, kriza bi lahko spodnesla Kurza

profimedia

Avstrijske opozicije odstopa podkanclerja Heinz-Christiana Stracheja in vodje poslanske skupine svobodnjakov (FPÖ) Johanna Gudenusa nista zadovoljila. Opozicijske stranke zahtevajo, da odgovornost prevzame kancler Sebastian Kurz, nekatere stranke pa celo pozivajo h koncu vladne koalicije.

"Ta vlada je s tem propadla. Zdaj je na vrsti Sebastian Kurz," je povedal poslanec socialdemokratov (SPÖ) Thomas Drozda. "On mora Avstrijkam in Avstrijcem priznati, da je vlada propadla, in prevzeti vso odgovornost za ta kaos. On je Avstrijo pripeljal v to katastrofalno situacijo in na kocko postavil stabilnost države," je poudaril.

Vodja poslanske skupine stranke Jetzt Bruno Rossmann pa je kanclerja pozval, naj konča delovanje koalicije, v kateri sta njegova ljudska stranka in svobodnjaki, ki jih je do danes vodil Strache.

Za stranko Neos pa je medtem škandal, v katerem je Strache v zameno za politično podporo obljubljal pogodbe z vlado, zgolj vrh ledene gore. Vodja Neosa Beate Meinl-Reisinger je kanclerja pozvala, naj pojasni financiranje njegove ÖVP.

Avstrijski podkancler je danes odstopil s položaja, potem ko sta nemška časnika Süddeutsche Zeitung in Der Spiegel v petek objavila videoposnetek, v katerem je v zameno za politično podporo domnevni ruski bogatašinji ponujal pogodbe z vlado in izkazal interes za vpliv na medije.

Svoj odstop je utemeljil s tem, da želi FPÖ nadaljevati izvajanje vladnega programa s kanclerjevo ljudsko stranko (ÖVP) in da tega ne želi ovirati, niti ne želi razdreti vlade. Odstopil je tudi z vseh funkcij v stranki, vključno z mesta njenega vodje. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord