19. 5. 2019, 13:36 | Vir: STA

Avstrijski predsednik Van der Bellen predlagal predčasne volitve v septembru

profimedia
Avstrijski predsednik Van der Bellen predlagal predčasne volitve v septembru (foto: profimedia)

Avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen se je po srečanju s kanclerjem Sebastianom Kurzem danes na Dunaju zavzel za čimprejšnje predčasne volitve. Te naj bi bile v začetku septembra, za zdaj pa še ni znano, v kakšni sestavi bo do takrat po odstopu podkanclerja Heinz-Christiana Stracheja delovala vlada, poroča časnik Der Standard.

Na vprašanje, ali bodo ministri iz vrst Strachejevih svobodnjakov, vključno s spornim notranjim ministrom Herbertom Kicklom, do volitev ostali v vladi, Van der Bellen in Kurz po srečanju namreč nista odgovorila. Prav tako ni znano, kdo bi lahko nasledil Stracheja na položaju podkanclerja.

"Želim si predčasnih volitev v septembru, po možnosti v začetku meseca," je dejal Van der Bellen. Datum bodo določili v prihodnjih tednih, predsednik pa se bo o tem posvetoval s strankarskimi voditelji.

Kurz je dejal, da predčasne volitve "niso bile zaželene, so pa nujne". Dodal je, da bo poskušal ugotoviti, kdo točno stoji za videoposnetkom, ki je inkriminiral Stracheja.

Kancler želi do volitev, kot je izjavil, "povsem v miru" nadaljevati delo, skupni cilj pa da je "zagotoviti maksimalno stabilnost", poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.