9. 1. 2021, 18:25 | Vir: STA

Avstrijski šolski minister napovedal tedensko testiranje učencev po odprtju šol

profimedia

Avstrija bo po odprtju šol, ki sicer zaradi slabe epidemiološke slike zaenkrat ostajajo zaprte, uvedla redno tedensko testiranje vseh učencev na novi koronavirus, je danes sporočil avstrijski šolski minister Heinz Fassmann. To je po njegovem edina rešitev, da prebrodijo težko fazo, ki jih še čaka, preden bodo precepili zadosten delež prebivalstva.

Kot je minister pojasnil na novinarski konferenci na Dunaju, bodo v ta namen šolam dostavili pet milijonov hitrih antigenskih testov. Gre za tip hitrih testov, pri katerih testne paličice ni potrebno vtakniti globoko, ampak zgolj centimeter, dva v nos. Otroci bi lahko takšen test ob ustreznih navodilih odraslih celo opravili sami.

Kot zatrjuje predstavitveni video, ki so ga predvajali na novinarski konferenci, naj bi bilo vse skupaj približno "tako preprosto kot vrtanje po nosu", poroča nemška tiskovna agencija dpa. Rezultati bodo znani v 15 minutah.

Osnovnošolcem naj bi test doma vsak ponedeljek pomagali opraviti njihovi starši, medtem ko naj bi se starejši učenci testirali ali v šoli ali doma. Testirali naj bi se tudi učitelji, za katere oblasti sicer obenem načrtujejo, da se bo zanje konec februarja začelo cepljenje proti covidu-19. Testiranje bo - tako kot cepljenje - brezplačno in prostovoljno, je še pojasnil Fassmann.

Avstrijska vlada bo v prihajajočem tednu odločila, ali se bodo šole v skladu z načrti 18. januarja znova odprle ali ne. Po besedah ministra množično testiranje ponuja resnično možnost, da se šole odprejo in tudi ostanejo odprte.

V Avstriji z devetimi milijoni prebivalcev so v minulih 24 urah potrdili skoraj 2300 novih okužb z novim koronavirusom, sedemdnevno povprečje pa je 161 okužb na 100.000 prebivalcev.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.