2. 4. 2020, 14:38 | Vir: STA

Avstrijsko 'žarišče S' beležilo prvo ukužbo že 5. februarja

profimedia

Prvi primer okužbe z novim koronavirusom so v avstrijskem smučarskem središču Ischgl zabeležili že 5. februarja. Gre za švicarsko natakarico, ki je bila šele nekaj tednov kasneje pozitivna na testu za virus sars-cov-2, je danes sporočil vodja oddelka za medicino pri avstrijski agenciji za zdravje in prehransko varnost Franz Allerberger.

Doslej je za prvega okuženega v Ischglu veljal lastnik bara Kitzloch, a zdaj se je izkazalo, da se je še prej okužila natakarica v tem baru. Kje se je okužila ona, ni znano, je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA dejal Allerberger.

Na območju Ischgla so potrdil več sto okužb z novim koronavirusom, med drugim pri turistih iz nekaterih skandinavskih držav, Islandije in Nemčije.

Skupno naj bi se na območju "žarišča S", kot označujejo Ischgl, po besedah Allerbergerja okužilo najmanj 611 ljudi iz različnih delov Avstrije ter tudi najmanj toliko turistov.

Na Tirolskem, ki meji na Italijo in kjer so znani po svojih smučarskih središčih ter živahnih zabavah ob koncu dneva, so zaradi novega koronavirusa sredi marca odredili karanteno. Karanteno za Ischgl so uvedli že prej, takoj ko so zabeležili večje število okužb, a so bile pristojne oblasti deležne kritik, da so ukrepale prepozno.

Allerberger je na današnji novinarski konferenci še poudaril, da novi koronavirus ni izjemno nalezljiv. Okužba se je tako širila v lokalih za zabavo po smučanju, kjer ljudje običajno stojijo ali sedijo manj kot 1,5 metra narazen, je pojasnil.

V Avstriji s skoraj devetimi milijoni prebivalcev, kjer so uvedli stroge omejitve gibanja ljudi, so po podatkih notranjega ministrstva do danes dopoldne potrdili 10.923 okužb z novim koronavirusom ter 158 primerov smrti zaradi koronavirusne bolezni 19.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.