28. 6. 2018, 19:10 | Vir: STA

Bali: Izbruh vulkana ohromil letalski promet

Profimedia

Vulkan Agung na priljubljenem indonezijskem otoku Bali je ponovno začel bruhati pepel in dim, ki se dvigata več kot kilometer visoko nad kraterjem. Nekatere letalske družbe so zato odpovedale več deset letov.

Malezijski letalski prevoznik AirAsia je zaradi novega izbruha ognjenika odpovedal skupno 22 letov z in na Bali, še pet letov pa so preložili, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Predstavnik mednarodnega letališča na Baliju je sporočil, da so bili opravljeni testi pepela na letališču negativni in da je kljub temu 14 letov odpovedal tudi avstralski letalski prevoznik JetStar.

Kot so še sporočili z letališča, letališče normalno obratuje in gre pri odpovedi letov zgolj za odločitev letalskih družb, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Oblasti so namreč sporočile, da stopnja nevarnosti vulkana ostaja enaka in da letala niso ogrožena. Območje v krogu štirih kilometrov okoli vulkana pa je že več mesecev zaprto za javnost.

Agung je po več kot 50 letih mirovanja ponovno izbruhnil minulo leto, in bil od takrat večkrat dejaven. Do zadnjega večjega izbruha ognjenika je prišlo leta 1963, ko je umrlo 1600 ljudi. Indonezija velja za območje z največjo ognjeniško dejavnostjo na svetu. Otočje, na katerem je skoraj 130 aktivnih vulkanov, leži na ognjenem obroču, za katerega so značilni številni potresi in ognjeniška dejavnost.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord