15. 4. 2008, 12:38 | Vir: Playboy

Barčica po morju plava ...

Sonce se je pravkar utopilo tam nekje za obzorjem. Nebo še vedno gori rdeče, z žara na palubi vaše razkošne barke pa je zadišala tista lepa orada, ki ste jo pred dobro urico potegnili iz kristalno čistega morja. Voda je že gladka kot olje in rahla sapica, ki še veje v romantičnem in skrivnem zalivčku, mrši njene lase tam spredaj na premcu.

Privoščite si! Razvajajte se in pozabite na gnečo na obali. Poiščite si samo svoj kotiček morja, se zasidrajte in uživajte. Hrvaška obala je za navtični turizem ena izmed najlepših evropskih, kaj evropskih, svetovnih destinacij. In na našo srečo jo imamo tik pred nosom. Dopust na barki je povsem drugačen od tistega na kopnem – neprimerno lepši in bolj uživaški za vse, ki so jim barke všeč. Toda pozor! Ima tudi pomanjkljivosti, zato odločitev skrbno pretehtajte.

Barka plava na vodi in ni zgrajena na trdnih tleh kot hoteli. Vaš center za ravnotežje to hitro zazna in možganom pošilja vse vrste čudnih signalov. Nekateri potem potujejo v želodec … Nič hudega, pravite, tudi morski volk Jure Šterk ima morsko bolezen vedno znova, ko se poda na širne oceane. Opozorimo naj vas še, da se vam bo po tednu dni na barki malček majala tudi naša draga Zemljica. Hecen občutek.

Barka pluje na morju. Morje je del oceana. Ocean je del narave. Narava je mogočna in včasih nepredvidljiva. Naravo je treba spoštovati. Zato upoštevajte naše nasvete (na strani 102) in se na morje in barko ne podajte nepripravljeni. Saj veste, z Neptunom ni šale. Raje se z njim spoprijateljite in mu v dar vsakič sproti prinesite kakšno pivo. Bojda mu je vseeno, ali je laško ali union. Tako, vse drugo, povezano z dopustom na barki, je krasno.

Hej, tudi denar. Ni treba, da je teden dni na barki kaj dražji od tistega na kopnem! Izberite dovolj veliko družbo, da se strošek najema porazdeli, razvajajte se v majhnih, poceni in dobrih domačih gostilnicah in na koncu seštejte. Torej?

Playboy svetuje, da se na morje z barko podate vsaj dvakrat na leto. Enkrat spomladi ali jeseni, ko so dnevi še vedno topli, turistov malo, vetra pa vsak dan dovolj. Zberite prijatelje, seveda moško družbo, in najemite kakšno bolj športno jadrnico. Pozor, jadrnico! Najbolje je, da malo diši po dirkanju. Ni ga lepšega, ko se barka nasloni na bok, posluša vsak ukaz s krmila in z optimalno naravnanimi jadri izkorišča vso Eolovo energijo.

Občutek je podoben, kot bi kakšnega športnika z ustrezno zalogo konjičev pod motornim pokrovom gnali skozi ovinke. Zvečer, zasidrani, vrzite na mizo v kakšni od kornatskih konob karte in povabite barbo, naj vam pripoveduje štorije iz mladih dni.

Drugič izberite motorno barko ali udobno potovalno jadrnico. Nad kokpitom razpnite bimini, družino razvajajte z najlepšimi zalivčki in s celodnevnimi kopanji, vsako jutro jim na palubi postrezite z zajtrkom in imejte v hladilniku zmeraj dovolj veliko zalogo sladoleda.

Playboy prisega na Jadran. Ker je blizu in ker se lahko na potepanje med otoki odpravite tudi za podaljšani konec tedna. Ampak, hej, všeč nam je tudi Grčija. Turčija je skrivnostna in vredna odkrivanja. Pravzaprav kar celotno Sredozemlje. Družbeno smetano boste srečali povsod, posebno pazljivi pa bodite okoli Dubrovnika in na Hvaru, na Sardiniji, okoli Caprija, pred Azurno obalo in na španskih sredozemskih otokih. Za popoln kontrast svetujemo jadranje ob škotski in irski obali. Destilarne viskijev so ponekod čisto blizu morja …

Playboy prisega tudi na dolge peščene plaže. Na palme, razpete nad morjem. Na sinjemodre zalivčke. Na njeno vitko telo, ki se je pravkar pognalo s palube z elegantno iztegnjenimi rokami v objem toplega tropskega morja … Ahh … Karibi, Maldivi, Sejšeli, Polinezija, Mikronezija, Avstralija … Poznamo zgodbico: možak je v koprskem zalivu zgodaj spomladi zagreto treniral z eno izmed naših najboljših dirkalnih posadk. Bil je številka 1, na premcu. Spodrsnilo mu je in s polno jadralsko opremo je padel v morje.

Fantje so obrnili in ga še zadnji hip za lase potegnili iz morja. Potem je šel na dopust na Karibe. Zdaj ima tam jadralsko šolo. Morje ima vse leto 25 stopinj in jadralske opreme, razen kratkih hlač in kratke majice, ne potrebuješ.

Razvajajte se. K cenam najema bark na Karibih prištejte še kakšnih 140.000 tolarjev. Toliko stane letalska vozovnica do tja.

Mirno morje!

 • Kaj moram vedeti?

Preden najamete barko, si izdelajte načrt plovbe in s seboj poleg oblačil in hrane vzemite navtične karte ter pribor za navigacijo. Ob prevzemu barke temeljito preglejte celotno barko in opremo, ki je na njej. Pazljivo je treba preveriti trup jadrnice, vso palubno opremo, sidro, jadra in vse vrvi. Včasih je pametno natakniti masko in se potopiti pod barko, da ugotovite, ali trup ni poškodovan.

Pregled nadaljujte v kabinah in motornem prostoru. Preverite, ali je na voljo vsa varnostna oprema, ali motor deluje, ali je na voljo najnujnejše orodje in rezervni deli. V kuhinji preverite delovanje kuhalnika in hladilnika, popis posod in preostale opreme. Ne pozabite na elektriko in predvsem na vse instrumente, ki so na barki. Navigacijski kotiček mora biti ustrezno založen, rezervoarje z gorivom in vodo napolnite, pokukajte še pod podnice, da ne bi barka slučajno kje puščala.

 • Kaj pa, če moj bančni račun ne pozna meja?
www.moorings.comwww.sevenseascharters.com

Poleg cene najema takšnih bark morate upoštevati še stroške, ki včasih niso zajeti v osnovni ponudbi. Poglejmo: približno dvajsetmetrska motorna barka, na katero lahko povabite še pet prijateljev, stane približno 3.000.000 tolarjev, odvisno od sezone. Za 40 metrov razvajanja, na katerih lahko uživate še z devetimi prijatelji, se boste morali posloviti od 13.700.000 tolarjev, 60-metrska barka, ki zmore gostiti 18 ljudi, pa stane v cenejši sezoni 40.000.000 tolarjev.

Pravite, da bi za 40. rojstni dan radi povabili 35 gostov in da naj bo praznovanje nepozabno? Svetujemo Annaliesse, ki meri nekaj metrov manj od okrogle stotice. Pripravite 175.000.000 tolarjev. Za megajahte velja, da je razlika med cenejšo in dražjo sezono majhna, saj poleti ponavadi plujejo v Sredozemskem morju, pozimi pa se preselijo na Karibe.

 • Naj barko najamem ali kupim?

Racionalna rešitev je najem – v najdražji sezoni boste za elan 40 brez popustov odšteli 615.000 tolarjev, kar pomeni, da lahko barko najemate 48 tednov, preden dosežete njeno začetno ceno. Če preživite na barki štiri tedne na leto (kar je že precej), torej v 12 letih.

 • Kako globok žep moram imeti?

Jadran

(najcenejši najem je od sredine oktobra do sredine aprila, najdražji pa od sredine julija do konca avgusta)

Jadrnice:

 • dolžina približno 10 m: od 180.000 do 370.000 SIT
 • dolžina približno 12 m: od 320.000 do 610.000 SIT
 • dolžina približno 14 m: od 460.000 do 800.000 SIT

Motorne barke:

 • dolžina približno 8 m: od 400.000 do 620.000 SIT
 • dolžina približno 11 m: od 760.000 do 1.060.000 SIT
 • dolžina približno13 m: od 1.370.000 do 1.600.000 SIT

Ponavadi so vse barke dovolj opremljene za osnovne potrebe, vendar pa najem dodatkov zaračunajo posebej. Tako stane na primer spinaker približno 20.000 tolarjev na teden, podobno velja za dodaten zunajkrmni motor. Ob najemu bark je praviloma treba položiti varščino, ki znese od 200.000 do 500.000 tolarjev, odvisno od barke. Vsi, ki se ne zanesete dovolj na svoje mornarske sposobnosti, si lahko omislite še skiperja, za katerega boste odšteli približno 20.000 tolarjev na dan.

Grčija

Najcenejši najem je od sredine oktobra do sredine maja, najdražji pa od sredine julija do sredine septembra

Jadrnice:

 • dolžina približno 10 m: od 200.000 do 320.000 SIT
 • dolžina približno 12 m: od 300.000 do 450.000 SIT
 • dolžina približno 14 m: od 500.000 do 760.000 SIT

Motorne barke:

 • dolžina približno 8 m: od 400.000 do 620.000 SIT
 • dolžina približno 11 m: od 850.000 do 1.300.000 SIT
 • dolžina približno13 m: od 1.450.000 do 1.900.000 SIT

V Grčiji je skiper dražji kot na Jadranu, stane namreč približno 30.000 tolarjev. Varščina je približno enako visoka kot v Sloveniji.

Karibski otoki

Na karibih so zaradi značilnosti morja (plitve lagune in koralni grebeni) zelo popularni katamarani, ki imajo manjši ugrez od jadrnic, ponujajo pa precej več prostora. Na karibskih otokih velja za glavno sezono čas okoli novega leta in od konca januarja do začetka aprila. Najceneje lahko barko najamete od začetka junija do konca oktobra in v prvih dveh tednih decembra.

Jadrnice:

 • dolžina približno 12 m: od 400.000 do 700.000 SIT
 • dolžina približno 14 m: od 560.000 do 950.000 SIT

Katamarani:

 • dolžina približno 11 m: od 570.000 do 900.000 SIT
 • dolžina približno 14 m: od 850.000 do 1.300.000 SIT

Skiper na Karibih stane približno 28.000 tolarjev na dan, varščine pa so nekoliko nižje kot na Jadranu in v Grčiji.

Ponekod so v cene najema že všteti stroški zavarovanja, drugje je treba za to doplačati. Čarterska podjetja ponujajo tudi možnost »enosmernih« voženj oziroma vrnitve barke v drugi marini, kot ste jo prevzeli. Cene se gibljejo okoli 130.000 tolarjev.

Nekaj naslovov

V Sloveniji se z izposojo bark in posredovanjem najema ukvarja kar nekaj podjetij, še več pa jih je na Hrvaškem. Najem lahko danes uredite že skoraj v vsaki večji turistični agenciji, specializirana čarterska podjetja pa vam lahko pomagajo pri najemu kjerkoli na svetu:

TEKST: Boštjan Jevšek

FOTO: Arhiv, Ferreti

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.