14. 5. 2017, 10:20 | Vir: STA

Nas že v ponedeljek čaka nov kibernetski napad?

profimedia

Potem ko je svet ta konec tedna prizadel najhujši kibernetski napad v zgodovini, britanski varnostni strokovnjaki opozarjajo, da bi lahko že v kratkem, morda celo v ponedeljek, prišlo do novega, poroča britanski BBC.

Po doslej zbranih podatkih je napad prizadel 125.000 računalniških sistemov v 100 državah, tudi Sloveniji.

Napadene so bile ustanove in podjetja v 99 državah po svetu, med drugim računalniški sistemi britanskih bolnišnic, ruskega notranjega ministrstva, pa tudi španski telekomunikacijski velikan Telefonica, ameriški FedEx in francoski Renault. Del slednjega je tudi novomeški Revoz, kjer so zaradi vdora ustavili delo v nočni izmeni. Delo še ni steklo, saj v podjetju rešitve še iščejo. Kot so pojasnili, so v veliki meri odvisni od situacije v krovnem podjetju, saj Renault uporablja enoten informacijski sistem.

Nov napad v ponedeljek?

Po navedbah britanskega varnostnega strokovnjaka s psevdonimom MalwareTech, ki je pomagal pri omejitvi tokratnega napada, grozi v kratkem nov napad, in sicer "prav mogoče, da v ponedeljek", dodaja BBC.

V veliki Britaniji je izsiljevalski virus, ki je vdrl v Microsoftove sisteme, posebej močno prizadel računalniške sisteme zdravstvenih ustanov. Britanska notranja ministrica Amber Rudd je dejala, da so sicer od skupaj več kot 60 napadenih veliko večino do sobote zvečer ponovno usposobili.

Val kibernetskih napadov je očitno izkoristil napako, ki je bila izpostavljena v dokumentih, ki so pricurljali iz ameriške obveščevalne agencije NSA aprila letos, poroča AFP. V napadu so uporabili škodljivo programsko opremo, ki zaklene računalnike in za njihovo vnovično delovanje zahteva odkupnino 300 ameriških dolarjev v virtualni valuti bitcoin.

Evropski policijski urad Europol je po napadu že napovedal kompleksno mednarodno preiskavo za identifikacijo storilcev, ki za zdaj niso znani. Širitev izsiljevalskega virusa, ki se je začela v petek, so zaustavili v soboto dopoldne.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.