8. 5. 2021, 07:33 | Vir: STA

Beg Američanov iz velikih mest med epidemijo je bil očitno le prehodne narave

profimedia

Številne analize podatkov kažejo, da so se selitve iz večjih mest v ZDA v času pandemije covida-19 končale. Analitiki menijo, da je bil tako beg iz ameriških mest le prehodne narave.

Analiza ameriškega podjetja za spremljanje mobilnih telefonov Unacast kaže, da je leta 2020 iz New Yorka odšlo 110.000 mobilnih telefonov več, kot jih je prišlo v mesto. V prvih dveh mesecih letošnjega leta jih je prišlo v mesto 1900 več, kot jih je odšlo.

Najbolj odporna sta Manhattan in Bronx, kamor je prišlo 21.000 več mobilnih telefonov, kot jih je odšlo. Ostale tri občine Queens, Brooklyn in Staten Island pa so v prvih dveh mesecih letošnjega leta zabeležile obratno smer.

Analitiki Bank of America so na podlagi uporabe kreditnih kartic in drugih podatkov ugotovili, da ni dokazov, da bi prišlo do širšega bega iz ameriških mest v času pandemije.

V mesta se sedaj vračajo predvsem mladi, ki so se v času pandemije izselili, ker ni imelo smisla plačevati drage najemnine za življenje v majhnih stanovanjih brez mestnega življenja.

Analiza centralne banke Federal reserve je ugotovila, da je bilo v času pandemije manj stečajev in propadov podjetij, kot se je pričakovalo, čeprav se še vedno ni vrnilo približno štiri milijone delovnih mest, od več kot 20 milijonov, kolikor jih je pandemija začasno pobrala.

Analize nepremičninskih podjetij kažejo, da so od marca do septembra lani selitve iz mestnih središč v ZDA na mesec povprečno narasle za 3,7 odstotka v primerjavi z enakim obdobjem leta 2019 oziroma z 266.000 na 276.000. Selitve v urbana središča so v istem obdobju padle za 7,5 odstotka oziroma z 238.000 na 220.000 na mesec.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord