A. B. | 17. 3. 2022, 18:00

(FOTO) Pripravili smo zemljevid nastanitev ukrajinskih beguncev: preverite, ali bivajo blizu vas

Številni Ukrajinci v Sloveniji bivajo pri sorodnikih in znancih.

Profimedia

V Sloveniji je trenutno okrog 2.500 beguncev, ki so večinoma nastanjeni pri sorodnikih.

Število beguncev iz Ukrajine se približuje trem milijonom, je za N1 potrdila Katarina Štrukelj, direktorica Urada vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov. 

“Ukrajina potrebuje našo pomoč, naša moralna dolžnost pa je, da se na tak klic pomoči odzovemo po svojih najboljših močeh in pomagamo z materialnimi in finančnimi sredstvi ter z vojaško pomočjo,” je pozval tudi minister za obrambo Republike Slovenije, Matej Tonin. 

Primerne kapacitete za sprejem čim več pomoči potrebnih Ukrajincevtudi na Debelem rtiču.

Primerne kapacitete za sprejem čim več pomoči potrebnih Ukrajincevtudi na Debelem rtiču.

Profimedia/fotomontaža

Častni konzul Ukrajine v Sloveniji, Robert Hudournik, je dodal, da v Ukrajini delujejo pet let, zato do njih čutijo pomembno dolžnost. “To so naši sodelavci in dolžni smo jim pomagati. Pomoč smo ponudili vsem,” je poudaril in dodal, da so odzivi lokalnih skupnosti izjemni. Po njegovih besedah se oblikuje nabor možnih lokacij, ki bi nudile nastanitev, med njimi pomagajo tudi gostinski in drugi lokali. "Verjamem, da se bomo zelo organizirali. Zagotovili bomo toliko kapacitet, kolikor jih bo potrebnih," je še dodal in k pomoči pozval vse, ki lahko pomagajo. 

V Sloveniji trenutno 2.500 beguncev 

Medtem ko število beguncev iz Ukrajine narašča, se v Sloveniji s pomočjo Urada, civilne zaščite in prostovoljcev, ki se trudijo z organizacijo varnih točk in prostorov, ki bi jim ponudili ne le streho nad glavo, temveč tudi človeško toplino. V Sloveniji je trenutno okrog 2.500 beguncev, ki so večinoma nastanjeni pri sorodnikih. V nastanitvenem centru v Logatcu se nahaja 289 oseb, od tega 160 otrok, poroča N1. Prvi novi center bo na Debelem rtiču, kamor se bo lahko zateklo od 90 do 100 beguncev, primarno žensk z otroki. 

Trenutno je za Ukrajince na voljo od 1000 do 2000 nastanitev, v skrajni sili bi lahko po oceni ministra Aleša Hojsa, ki jo je dal pred dnevi, oskrbeli približno 200.000 ljudi. Sicer pa številni Ukrajinci v Sloveniji že bivajo pri sorodnikih in znancih, drugi najemajo zasebne kapacitete v želji, da bi čim prej začeli tudi delati.

Ob vseh, ki so se že zatekli k svojim sorodnikom in znancem, so se že in se še lahko zatečejo v ljubljanski Hostel Celica in gimnastični center, v Mariboru pa so nastanitvene možnosti zagotavljene v okviru kapacitet Stanovanjskega sklada. Zanje so pripravljene namestitve še v Logatcu, Velenju in Murski Soboti, po zadnjih podatkih, ki jih je potrdila tudi STA, pa bodo primerne kapacitete za sprejem čim več pomoči potrebnih Ukrajincev tudi na Debelem rtiču.  

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec