2. 9. 2020, 07:39 | Vir: STA

Bela hiša: ZDA ne bodo sodelovale v mednarodnih prizadevanjih za cepivo proti covidu-19

Shutterstock

ZDA se ne bodo pridružile mednarodni pobudi za skupen razvoj in distribucijo cepiva proti novemu koronavirusu Covax, je v torek sporočila Bela hiša. ZDA ni všeč, ker pobudo, v kateri sodeluje že več kot 150 držav, usklajuje Svetovna zdravstvena organizacija (WHO).

S koronavirusom se je v ZDA do sinoči potrjeno okužilo že 6,07 milijona oseb, za covidom-19 pa jih je umrlo najmanj 184.644. Tako po številu okuženih kot umrlih so ZDA najhuje prizadeta država na svetu.

Tiskovni predstavnik Bele hiše Judd Deere je dejal, da bodo ZDA še naprej sodelovale z mednarodnimi partnerji, "vendar se ne bodo pustile omejevati s strani mednarodnih organizacij, na katere vpliva skorumpirana WHO". Predsednik ZDA Donald Trump je že julija dejal, da ZDA zapuščajo WHO, ker naj bi bila organizacija pod vplivom Kitajske.

Demokratski kongresnik iz Kalifornije Ami Bera je menil, da gre za še eno kratkovidno politično odločitev Bele hiše, ki bo oslabila prizadevanja za razvoj cepiva proti koronavirusu.

"Pridružitev Covaxu bi le zagotovila, da imajo ZDA dostop do cepiv, ki jih bodo razvile druge države. Soliranje bo povečalo tveganje, da ZDA cepiva ne bodo dobile dovolj hitro," je dejal kongresnik. V ZDA sicer cepivo razvija več podjetij.

Za več milijard nepračanih najemnim

Bela hiša je prav tako v torek sporočila, da v ZDA do 31. decembra ne bo deložacij najemnikov stanovanj, ki ne zmorejo plačati najemnine. Trumpova vlada se je za tak ukrep odločila, ker ljudem zaradi gospodarskih posledic pandemije zmanjkuje denarja za najemnine, v primeru deložacij pa bi naraslo število brezdomcev.

Tisti, ki ne zmorejo plačati najemnin, bodo dobili le začasni predah. Še vedno bodo dolžni ves denar za najemnino plus obresti. Če bodo v vlogi za zaščito pred deložacijo lagali o dohodku in čemerkoli drugem, pa bodo šli v zapor. Zaščita pred deložacijo velja le za tiste, ki na leto ne zaslužijo več kot 99.000 dolarjev.

V ZDA je brez službe ostalo 27 milijonov ljudi, ki ne morejo plačevati najemnin, saj potem ko je potekla dodatna zvezna kongresna pomoč, podpora za brezposelnost več ne zadostuje za to. Do julija se je v ZDA nabralo za skupaj 21,5 milijarde dolarjev neplačanih najemnin.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.