19. 12. 2020, 06:24 | Vir: STA

Belgijska državna sekretarka razkrila cene cepiv, a objavo kmalu izbrisala

profimedia

V Evropski komisiji danes niso želeli komentirati cen cepiv, ki so pricurljale v javnost. Izpostavili so, da cene cepiv varuje določba o zaupnosti v pogodbah, sklenjenih s farmacevtskimi podjetji. Belgijska državna sekretarka Eva De Bleeker je sicer v tvitu, ki ga je že izbrisala, razkrila cene cepiv, ki se gibljejo od dveh do 15 evrov.

Belgijska državna sekretarka je tvitnila cene šestih cepiv, ki jih nabavlja Evropska komisija. Po navedbah v tvitu je najcenejši odmerek britansko-švedskega podjetja AstraZeneca, ki naj bi stal 1,78 evra. Najdražji pa odmerek cepiva ameriškega podjetja Moderna, ki naj bi stal 14,7 evra oziroma 18 ameriških dolarjev.

Za odmerek cepiva Pfizerja in BioNTecha, ki naj bi ga v EU prvega odobrili, naj bi bilo treba odšteti 12 evrov. V tvitu so navedene tudi cene odmerkov cepiv podjetij Johnson & Johnson, ki naj bi stal 8,50 dolarja ali sedem evrov, Sanofi/GSK, ki naj bi stal 7,56 evra, in CureVac, ki naj bi stal deset evrov.

De Bleekerjeva je tvit kmalu izbrisala, češ da je bila preveč transparentna, vendar pa je hitro zakrožil po družbenih omrežjih. Ob tem je po poročanju belgijskih medijev dejala, da ni s tem ničesar ogrozila, saj da je denar predviden in da bodo cepiva prišla.

V komisiji so v odzivu na te informacije dejali, da ne morejo ničesar komentirati.

"Vse, kar je povezano z informacijami o cenah cepiv, je zaupno. To je zelo pomembno," je poudaril govorec komisije Stefan De Keersmaecker. To zaupnost po navedbah komisije zahtevajo podjetja ob sklenitvi pogodb.

Zaupnost glede cen cepiv je po besedah De Keersmaeckerja tako v interesu podjetij kot v interesu javnosti, saj bi razkritje teh občutljivih informacij oslabilo stališča pogajalcev unije.

Komisija je sicer v četrtek napovedala tudi sedmo pogodbo z ameriškim podjetjem Novavax za 100 milijonov odmerkov. Cena tega cepiva iz omenjenih razlogov ni javno znana. So pa z njimi po navedbah komisije seznanjene članice unije.
 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.