1. 11. 2020, 16:43 | Vir: STA

Beloruska policija in vojska nad protestnike tudi z opozorilnimi streli

profimedia

Na ulicah Minska se je na protestih proti predsedniku Aleksandru Lukašenku danes zbralo več deset tisoč ljudi. V središču prestolnice so okrepljene enote vojske in policije, ki so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP protestnike razgnale tudi z opozorilnimi streli. Več udeležencev pohoda proti terorju je policija aretirala.

Pridržali so več ljudi, je potrdila tiskovna predstavnica notranjega ministrstva Olga Čemadanova, a zanikala, da bi policija proti protestnikom uporabljala dimne bombe. Je pa po poročanju AFP njihov novinar na prizorišču slišal glasen pok in strele. Priče so povedale, da je policija streljala v zrak, ni pa jasno, s kakšnim orožjem.

Po navedbah beloruske organizacije za človekove pravice Vjasna (Pomlad) je policija danes aretirala več kot 120 protestnikov.

Po družbenih omrežjih sicer krožijo tudi videoposnetki, iz katerih je razvidno, da so oblasti na območju razporedile oklepna terenska vozila z mitraljezi.

Udeležence protestov v beloruski prestolnici je preko videoposnetka nagovorila tudi opozicijska voditeljica Svetlana Tihanovska.

"Nismo pozabili preteklosti in ne bomo pozabili tega, kar se dogaja danes," je dejala.

V nekdanji sovjetski republiki protesti potekajo že vse od predsedniških volitev v začetku avgusta, na katerih je Lukašenko po podatkih oblasti prejel štiri petine glasov. V opoziciji trdijo, da je prava zmagovalka volitev njihova proevropsko usmerjena voditeljica Tihanovska, ki se je po volitvah iz Belorusije zatekla v Litvo.

Protesti v Belorusiji so najbolj množični prav ob nedeljah. Pred tednom dni se je v Minsku zbralo več kot 100.000 ljudi.

Lukašenko je v petek ponovno poudaril, da se ne namerava umakniti. "Zdaj je dovolj. Ne bomo odstopili," je dejal ob imenovanju novega notranjega ministra Ivana Kubrakova, prej šefa policije v Minsku. Pred dnevi je beloruski predsednik tudi opozoril, da se država sooča s terorističnimi grožnjami protestnikov.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.