2. 6. 2021, 10:40 | Vir: STA

Beloruski režim dodatno omejil državljanom izhod iz države

Tanjug/STA

Beloruski režim pod vodstvom Aleksandra Lukašenka je uvedel dodatne omejitve glede tega, kdo lahko zapusti državo. Po novem jo bodo lahko zapustili le še tisti beloruski državljani, ki imajo dovoljenje za stalno prebivanje v kateri drugi državi, ne pa tudi dovoljenja za začasno bivanje.

V opoziciji opozarjajo, da Lukašenko nima nobene pravne osnove za sprejemanje tovrstnih omejitev. Kot je za AFP zatrdil Valerij Kovalevski, svetovalec opozicijske voditeljice Svetlane Tihanovske, je ta ukrep povsem jasno v nasprotju z belorusko zakonodajo in tudi ustavo.

Do ukrepa je prišlo po vse več poskusih Belorusov, da bi zapustili državo, kjer Lukašenkov režim vse od spornih volitev avgusta lani izvaja pogrom nad opozicijo in oporečniki.

Beloruska mejna policija je sporočila, da so v zadnjem času prejeli več zahtev, da bi prebivalci Belorusije zapustili državo na podlagi dovoljenja za prebivanje v kateri od drugih držav. A kot so pojasnili, imajo pravico do odhoda iz države le tisti, ki imajo dovoljenje za stalno prebivanje v tuji državi. "Dovoljenje za začasno bivanje pa ne predstavlja upravičenega razloga za potovanje v tujino," so navedli po poročanju AFP.

Beloruski režim, ki ga že vse od leta 1994 vodi Lukašenko, je stroge omejitve potovanja v tujino uvedel decembra lani, uradno v kontekstu boja proti covidu-19. Tako je pot iz Belorusije po kopnem mogoča le enkrat v šestih mesecih, še navaja AFP.

Odprto je bilo potovanje z letali, vendar pa je tudi to sedaj močno omejeno, ker je Evropska unija po zajetju Ryanairovega letala prepovedala beloruskim letalom uporabo evropskega zračnega prostora in letališč, evropskim letalskim družbam pa odsvetovala potovanja v Belorusijo in uporabo beloruskega zračnega prostora.

Litva je medtem ponudila pomoč Belorusom, ki si želijo pobegniti izpod Lukašenkove represije, v obliki šestmesečnih vizumov. Očitno pa je Minsk sedaj to možnost odpravil.

Stanje v Belorusiji se sicer nič kaj ne umirja

Režim nadaljuje pogrom proti opozicijskim aktivistom in tudi novinarjem. V torek je na sodišču v Minsku prišlo celo do incidenta, ko se je skušal politični aktivist Stepan Latipov kar med obravnavo ubiti. Zabodel se je v vrat, domnevno s pisalom. Nezavestnega so hitro odpeljali v bolnišnico, kjer so ga uspeli ohraniti pri življenju.

Kot je sporočila neodvisna organizacija za spremljanje človekovih pravic v Belorusiji, Viasna, naj bi si aktivist skušal vzeti življenje zaradi pritiskov v priporu. Na sodišče je prišel ves v modricah.

Je pa medtem po 20 dneh zapora na prostost prišel neodvisni novinar Aleksander Burakov, ki redno poroča za nemški Deutsche Welle. V zaporu naj bi bil deležen mučenja, ker je poročal "o nedovoljenem dogodku", še poroča AFP.