14. 11. 2019, 13:08 | Vir: STA

Benetke v mrzličnih pripravah na novo visoko plimovanje

profimedia

Benetke se pripravljajo na novo visoko plimovanje, medtem ko italijanska vlada razmišlja o izrednih ukrepih za mesto na vodi, ki ga je ta teden prizadela rekordno visoka gladina morja.

Benečane so danes prebudile sirene, ki opozarjajo pred novim visokim plimovanjem. Gladina morja naj bi danes zvečer po napovedih ponovno presegla 130 centimetrov, kar je dovolj, da bo mesto ponovno pod vodo.

profimedia

Oblasti bodo danes ocenile razsežnost škode na beneških kulturnih zakladih, med drugim na baziliki Sv. Marka, kjer je voda vdrla v kripto, del mozaikov pa je odplaknilo v kanalizacijo. Župan Luigi Brugnaro je v sredo ocenil, da je verjetno nastala škoda v višini več sto milijonov evrov.

Številni muzeji tudi danes ostajajo zaprti za javnost.

V mestu se od srede zvečer mudi tudi premier Giuseppe Conte, ki je poplave označil "za udarec v srce naše države". Vlada naj bi predvidoma danes razglasila izredne razmere in s tem sprostila dodatna sredstva za mesto.

Med drugim so v prvih odzivih podprli čimprejšnjo izgradnjo zaščitnega jeza, znanega po kratici Mose, ki naj bi ga sestavljalo 78 pregrad, širokih 20 metrov in visokih 28 metrov, nameščene pa bodo na morsko dno.

V Benetkah, kjer živi okoli 50.000 ljudi, letno pa mesto obišče okoli 36 milijonov turistov, so že v torek zvečer zabeležili eno najvišjih gladin morja v mestu v zadnjih 50 letih, 187 centimetrov. Pod vodo je bilo 80 odstotkov mesta.

Voda je vdrla v številne stavbe, med njimi pomembne kulturne ustanove. Zaradi močnih sunkov vetra je ponoči s privezov pometalo gondole in čolne.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.