8. 7. 2020, 08:09 | Vir: STA

Beograd zajeli protesti z izgredi in spopadi s policisti (foto)

Daniel B.

V središču Beograda so v torek zvečer izbruhnili množični protesti, ki so se zavlekli do zgodnjih jutranjih ur ter so jih spremljali izgredi in spopadi s policisti. Več tisoč jeznih Beograjčanov se je zbralo po nagovoru predsednika Aleksandra Vučića o novih omejitvah zaradi koronavirusa, nekaj jih je celo uspelo vdreti v poslopje parlamenta.
 

Vučić je v torkovem nagovoru med drugim za Beograd, kjer je daleč največ okuženih z novim koronavirusom in so bolnišnice polne obolelih s covidom-19, napovedal uvedbo policijske ure od petka do nedelje ter prepoved javnega zbiranja več kot petih ljudi.

Kmalu zatem, okoli 21. ure, so se začeli v središču prestolnice zbirati jezni protestniki.

Daniel B.
Sprva jih je bilo pred poslopjem parlamenta nekaj sto, kasneje pa je njihovo število, predvsem po zaslugi spletnih družbenih omrežij, naraslo na več tisoč, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Sledili so izgredi in spopadi s policisti.

Manjši skupini protestnikov, med katerimi naj bi bili skrajni desničarji, je uspelo za kakih 20 minut celo vdreti v poslopje skupščine, nakar jih je policija od tam pregnala. Policiste so protestniki sicer med drugim obmetavali z jajci, kamenjem, plastenkami in baklami, zagorelo je več deset smetnjakov in avtomobilov, tudi policijskih. Na obeh straneh je bilo več ljudi ranjenih.

Daniel B.

Potem ko so dobili okrepitve, med drugim na konjih in s policijskimi psi, je policistom okoli druge ure zjutraj le uspelo s solzivcem pregnati protestnike izpred skupščine. Mediji so s terena poročali tako o napadih na policiste kot tudi o policijskem nasilju, predvsem brutalnosti policistov v civilu in nasilnih aretacijah.

Beograjčane je v prvi vrsti razjezila Vučićeva napoved strožjih epidemioloških ukrepov, saj da je situacija, posebej v Beogradu, alarmantna. Oblastem očitajo, da so pred nedavnimi parlamentarnimi volitvami namerno prikrivale dejansko stanje v zvezi z epidemijo koronavirusa, zdaj pa za nastale razmere krivijo ljudi.

Nekateri so sicer Vučiću tudi očitali, da "prodaja" Kosovo. Slišati je bilo vzklike, kot so "Vučić lopov", "odstopite", "lopovi" ter "Kosovo je srce Srbije" in "nočemo migrantov".

Kljub prepovedi zbiranja naj bi danes sledili novi protesti.

Daniel B.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.