1. 1. 2013, 08:22 | Vir: Playboy

Bera najokusnejših tehnoloških sadov najboljših izdelovalcev

Samsung series 7 T27B750

promocijske fotografije

Se izplača še naprej kupovati jabolka ali nemara poseči po bolj eksotičnem sadju, kot je mango?

Dejstvo v tem norem svetu: samo apokalipsa zombijev in novi iphone sta sposobna na sveži zrak privabiti ljudi v tolikšnem številu, čakajočih v hordah pred trgovinami, kot bi šlo za drugi prihod mesije na Zemljo. Kako drugače bi si lahko razlagali obsedenost množic nad čisto navadnim kupom plastike in aluminija?

Toda iphone ni le mobilnik, je gonilo novega kulture – tehnomanije, še bolje rečeno, tehnoidiokracije. Še preden je predzadnji teden septembra prispel na prodajne police, ga je prednaročilo več kot dva milijona ljudi.

Čeprav v novoprispelem iphonu 5 številni vidijo le minorne nadgradnje (večji zaslon, boljši procesor in zajemanje panoramskih posnetkov, ki jih je bilo že pred tremi leti mogoče z različnim fotoaplikacijami), mu poznavalci napovedujejo svetlo prihodnost.

Za začetek: v zadnjem četrtletju letošnjega leta predvidevajo, da naj bi našel pot do okoli 46,5 milijona kupcev in s tem popravil tudi lanski rekord svojega predhodnika iphona 4S, ki si ga je od oktobra pa do konca leta 2011 privoščilo 37 milijonov uporabnikov.

O rekordih pa tudi v naslednjih vrsticah ...

Apple je konec leta postal najvrednejše podjetje vseh časov (620 milijard dolarjev). Pa se zdaj kaj tolčete z iphonom po glavi, ker niste kupili Applovih delnic? Niste edini.

Rast se ne bo kaj kmalu ustavila, v prihodnjih 15 mesecih pričakujejo, da bo vrednost delnice dosegla magično mejo tisoč dolarjev. Zaradi premoženja podjetja, prihodkov in tudi zato, ker so v podjetju napovedali, da bodo začeli kupovati nazaj lastne delnice. Se pa s povečevanjem števila jabol­čnih privržencev po­večuje tudi število nasprotnikov.

Razlog so kajpak patentne vojne, ki jih Apple bije s Samsungom, največjim tekmecem pri mobilnikih s sistemom Android. Prvo večjo bitko na domačih tleh, v Kaliforniji, je Apple dobil in Samsung mu bo moral odšteti milijardo in nekaj milijonov drobiža zelencev (po novem pa zahteva še dodatnih 700 milijonov odškodnine).

A Korejci že pripravljajo protinapad, saj naj bi bili lastniki celega kupa patentov za tehnologijo omrežij LTE, povezljivost s slednjimi pa Apple po novem ponuja z iphonom 5.

Apple naj bi s tem, ko je postal najvred­nejše podjetje, tudi podrl dosedanji rekord softverskega giganta Microsofta. Kar nekako ni res, kajti če bi upoštevali inflacijo, je bil Microsoft na vrhuncu 30. decembra 1999 vreden neverjetnih 850 milijard dolarjev.

Podjetju iz Redmonda to danes ne pomaga prav nič, saj se njegova tržna vrednost giblje okoli 250 milijard, kar pa se bo ob splavitvi tabličnih računalnikov s sistemom Windows 8 nemara spremenilo.

Microsoft je, kot je znano, februarja lani skočil v španovijo s finsko Nokio, nekoč največjim podjetjem za mobilno tehnologijo na planetu. Po porodnih težavah z mobilnim sistemom Windows Phone 7
pa peripetijami z umirajočim Symbianom so popravili okus z Mangom (WP 7.5), zdaj pa so tudi naprave z novim sistemom Windows 8, prilagojenim za tablične računalnike in mobilnike, končno nared. In odlične so.

Se doba Jabolka ne glede na velikanski uspeh kljub temu počasi končuje? Tekmeci so se prebudili, vedno več jih uporabnikom ponuja všečne rešitve.

Amazon kindle paperwhite

Amazon je pred mesecem dni prenovil svoj arzenal e-bralnikov. Med njimi prednjači kindle paperwhite, katerega najbolj opevane značilnosti so za več kot polovico večja ločljivost (212 točk na palec), svetlejši zaslon za lažje branje ob močni (dnevni) svetlobi ter avtonomija do osem tednov trajanja baterije. Na voljo bo v dveh različicah, za prijetno branje pa zdaj potrebujete samo še zanimivo vsebino.

Apple ipod touch

Zvezda jesenske predstavitve jabolčnih no­vosti je bil pravzaprav ipod touch. Ponaša se s posrečenim barvitim dizajnom, urnejšim dvojedrnim procesorjem A5, štiripalčnim zaslonom retina, novo kamero z bliskavico LED, ki je sposobna zajemati gibljive posnetke z loč­ljivostjo 1080 pik, integriranostjo z družabnimi omrežji Twitter in Facebook pa zajetno količino hrambnega prostora (32 ali 64 GB). Predstavljajte si iphone brez možnosti klicanja, povrhu pa je ipod touch še lepši.

Harman kardon BT

Če ste uganili, da BT v nazivu slušalk pomeni bluetooth, si sezite v roko in čestitajte. Res je, Harman Kardonove sploh prve naglavne slušalke so povezljive prek modrozobe povezave s pametnimi mobilniki, a zagotavljajo tudi odlično izoliranost od okoliškega zvoka. Za vrhunsko predvajanje zvoka poskrbita 40-milimetrski pogonski enoti, vanje je vgrajen mikrofon, baterija v njih pa bo zdržala 12 ur, preden jo boste morali ponovno napolniti.

Denon cocoon home

Ponuja predvajanje glasbe prek sistemov AirPlay, Windows ali Android, na voljo je v črni in beli, ne da bi ga bilo treba priklopiti na električno omrežje, je sposoben skozi svoje zvočnike z močjo stotih vatov kričati na ves glas okoli pet ur. Predvajati zna glasbene datoteke večine avdioformatov, če ga priključite na svetovni splet, pa se lahko prepustite poslušanju spletnega radia.

HP envy x2

Tablični računalniki in prenosniki z operacijskim sistemom Windows 8 rastejo kot gobe po dežju, med njimi je tudi veliko hibridnežev. Envy x2 izstopa iz množice, saj ga je mogoče uporabljati samostojno ali zadeganega v ležišče s tipkovnico. Na prvi pogled gre za enega najelegantnejših predstavnikov svoje vrste s svetlečim zaslonom, podporo tehnologiji NFC (za skupno rabo podatkov) in kracalom za lažje pisakanje po zaslonu ter ustvarjanje zapiskov. 

Polaroid Z2300

Z Instagramom zasvojeni nedeljski fotografi kofetarskih omizij bodo veseli, da je Polaroid splavil model Z2300 z integrirano inovativno brezbarvilno tehnologijo ZINK. Slikovno tipalo je velikosti 10 MP, iz drobovja pa natisnjena fotografija prileze v manj kot minuti. Preden tihožitja natisnete, si jih lahko ogledate na tripalčnem zaslonu, foto­aparat pa omogoča tudi za­jemanje videa, da ne boste rekli, da ni v koraku s časom.

Samsung galaxy EK-GC100 camera

Fotoaparat, ki deluje na najnovejšem operacijskem sistemu Android 4.1 ali Jelly Bean? Tako je. Ni bil prvi, je pa zagotovo najboljši. Opremljen je s slikovnim tipalom BCI SMOS ločljivosti 16,3 milijona pik, v njem ždi 1,4-gigaherčni štirijedrni procesor, pa še sposoben je zajemati posnetke s kar 21-kratno povečavo. Na hrbtni strani ga krasi 4,8 palca velik zaslon ločljivosti 720 krat 1280 zaslonskih točk. Na njem lahko prebirate pošto, uporabljate aplikacije in igrate Angry Birds (raje pa bi 3volution). Odlična stvar! 

Philips fidelio soundbar

Komaj 87 milimetrov je debel tale pred kratkim predstavljeni stenski lepotec, ki so mu Nizozemci letos privoščili preobleko in ga oplemenitili s tehnologijo ambisound. To pomeni, da je sposoben predvajati odličen okoliški zvok, kar pa za pet zvočnikov, skritih pod lepo mrežasto fasado, ne pomeni pretiranih težav. Sladka točka je po novem večja in širša, v napravo pa je vgrajen še predvajalnik blu-ray 3D s pretvornikom iz dveh v tri razsežnosti.

Nokia lumia 920

Če zapišemo, da sta v tem trenutku Nokia in Microsoft večja inovatorja od Appla, se nismo zmotili. Nova lumia 920 se bo namreč ponašala z zaslonom na dotik, ki ga je mogoče uporabljati tudi z rokavicami, možnostjo brezžičnega polnjenja, napredno kombinacijo optike in programske opreme PureView in mož­nostjo mobilnega plačevanja NFC. Vse skupaj je zapakirano v kompaktno in všečno ohišje, ki je varno pred Applovimi odvetniki.

Samsung series 7 T27B750

Asimetrično eleganten monitor z diagonalo velikosti 27 palcev ponuja kontrastno razmerje 5000 proti 1, 178-stopinjski kot gledanja, povezljiv pa je ne samo z vašim osebnim računalnikom, ampak tudi s pametnim mobilnikom ali tabličnim računalnikom. Saj veste, da boste predvajali video v ločljivosti 1080 pik, ki ste ga prej posneli s svojim galaxy S III.

In ker je opremljen z Intelovo tehnologijo za brezžični prenos slik, to tudi pomeni, da se vam ne bo treba spotikati čez napeljane kable.

Aeropad two

Galski virtuoz na sintesajzerjih Jean Michel Jarre ima svoje podjetje, ki se ukvarja z izdelavo zvočnikov v velikosti dreves. No, po novem ne več, kajti v ponudbo je vključil zvočnike aeropad one in two. Ker nam je 'dvojka' bolj padla v oči, vam povemo, da se dobro razume ne samo z ipadi, ampak tudi iphoni in ipodi, v njej tičita visokotonca moči 30 vatov ter nizkotonec moči 80 vatov, podpira vse ustaljene predvajalne formate, težka pa je 10 kilogramov. Torej ni preveč prenosljiva.

Sony vaio duo 11

Sonyjev novi transformer se pravzaprav ne more odločiti, kaj bi bil. Je to tablični računalnik, ki se ga priklopi na tipkovnico? Je to prenosnik z odstranljivim zaslonom? Je to igrača ali mogočno orodje za delo? Lahko bi rekli, da kar vse. Opremljen je z 11,6-palčnim zaslonom ločljivosti HD, odstranljivo ali le pod zaslon zložljivo tipkovnico, deluje na operacijskem sistemu Windows 8, za vsak slučaj pa so Japonci priložili še pero, da so ljudje videti bolj učeni, ko ga uporabljajo.

Apple iphone 5

Nekateri so ob njegovi predstavitvi zazehali, drugi žrtvovali bogovom dva kosa štrudla, a novi iphone 5 je ne glede na vse kritike vsekakor urnejši, večji in, khm, pametnejši. Apple pač pripravlja teren, da vam v prihodnosti ne bo treba več uporabljati lastne pameti. Bo to počela kar osebna programska asistentka Siri, ki je ob vprašanju na to, kateri je najboljši mobilnik tam zunaj, še pred kratkim odgovorila po pravici: »Nokia lumia 900.« Zdaj so pri Applu to popravili, po novem je pravi odgovor: »Tisti, ki ga držiš v roki.«

Sennheiser IE 800

Ušesne slušalke so prevlečene s keramično prevleko, ki je odporna proti praskam, ušesni čepki pa so iz silikona, prijaznega do kože (mogoče prav takšnega, ki ga lahko otipljemo v umetnih joških). Opremljene so z multikričali, ki poskrbijo za odlično ravnovesje tonov.

Med njimi prednjači pogonska enota, ki sliši na ime extra wide band (XWB). Velika je komaj sedem milimetrov, predvaja pa zvok po sluhovodih v razponu med pet in 46.500 herci. Bodite opozorjeni, drage so kot žafran in poper skupaj. Tisoč dolarjev.

Tekst: Tomaž Kotnik

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol