21. 12. 2021, 13:39 | Vir: STA

Berlin dobil prvo županjo

dpa/STA

Nekdanja nemška ministrica za družino, socialdemokratka Franziska Giffey je bila danes izvoljena za županjo Berlina. Nemška prestolnica, ki je obenem ena od 16 nemških zveznih dežel, je že dve desetletji v rokah SPD, prvič doslej pa jo bo vodila ženska.

Člani berlinskega parlamenta so Giffeyevo danes izvolili s 84 glasovi proti 52 ter dvema vzdržanima. Njeni socialdemokrati so sicer 26. septembra slavili na berlinskih deželnih volitvah - podobno kot tudi na istočasnih volitvah zveznega bundestaga -, nakar je Giffeyevi uspelo oblikovati koalicijo skupaj z Zelenimi in Levico.

Obljublja predvsem nov zagon gradnje stanovanj, s čimer naj bi zajezila vse višje najemnine v mestu. Te so v letih 2007-2018 narasle za kar 85 odstotkov, čeprav so še vedno nižje kot npr. v Londonu ali Parizu. Koalicija napoveduje izgradnjo 200.000 novih stanovanj do leta 2030, predvsem s pomočjo javno-zasebnih partnerstev.

Obenem je sklenila v roku 100 dni oblikovati posebno komisijo, ki bo preučila možnost razlastitve velikih nepremičninskih podjetij, ki imajo v lasti kar šestino vseh oziroma okoli 240.000 najemniških stanovanj v Berlinu in naj bi bili krivi za hitro rast najemnin.

Za razlastitev se je na referendumu 26. septembra izreklo dobrih 56 odstotkov berlinskih volivcev, obenem pa je bil dosežen kvorum, potreben za veljavnost referenduma, in sicer najmanj 25-odstotna volilna udeležba.

Zdaj je torej žogica na strani novega deželnega parlamenta, da sprejme ustrezno zakonodajo in izpolni voljo volivcev. Je pa res, da septembrski referendum za politike pravno gledano ni obvezujoč, saj volivci na njem niso odločali o konkretnem predlogu zakona.

Giffeyeva je že ocenila, da razlastitev "ni prava pot", saj bi morali med drugim v tem primeru lastnikom plačati visoke odškodnine oziroma nadomestila.

43-letna političarka je bila v letih 2018-2021 kot ministrica za družino del vlade nekdanje nemške kanclerke Angele Merkel, nakar je zaradi očitkov o plagiatorstvu odstopila. Pred tem je v letih 2015-2018 vodila berlinsko okrožje Neukölln.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord