9. 10. 2021, 12:18 | Vir: STA

Berlinska policija preiskuje primere havanskega sindroma na ameriškem veleposlaništvu

profimedia

Policija v nemški prestolnici Berlin preiskuje dogajanje na ameriškem veleposlaništvu v tem mestu. Več uslužbencev veleposlaništva je namreč poročalo o simptomih t. i. havanskega sindroma, ki bi lahko bil posledica zvočnega napada, poroča britanski BBC.

Preiskava "domnevnega napada na zaposlene na ameriškem veleposlaništvu z zvočnim orožjem" je stekla avgusta, navaja policija. Od leta 2016 je o simptomih havanskega sindroma poročalo več kot 200 ameriških uradnikov po svetu. Prizadeti tožijo o občutku pritiska v glavi, brenčanju, slabosti, utrujenosti, mnogim se tudi vrti.

Da več ljudi na ameriškem veleposlaništvu v Berlinu poroča o simptomih havanskega sindroma, je poročal časnik Spiegel. Na veleposlaništvu poročila niso komentirali.

Ameriški predsednik Joe Biden je v petek obljubil, da bodo oblasti odkrile odgovorne.

Biden je sicer v petek podpisal t. i. zakon Havana, ki bo žrtvam tega sindroma zagotovil boljšo zdravstveno oskrbo in finančno podporo. A je govoril o "zdravstvenih incidentih" in ne o posledicah napadov, navaja nemška tiskovna agencija dpa. Obenem je zatrdil, da je prva naloga ZDA zaščita Američanov in drugih, ki služijo državi.

Nenavadna bolezen se je prvič pojavila med ameriškimi in kanadskimi uslužbenci v Havani leta 2016, od takrat so poročali o mnogih primerih s celega sveta. Znanstvena študija, izvedena na diplomatih, prizadetih na Kubi, je leta 2018 odkrila poškodbe na njihovih možganih. Kako so nastale, ni jasno, po ocenah raziskovalcev pa bi lahko šlo za usmerjeno mikrovalovno sevanje.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.