8. 4. 2020, 19:36 | Vir: STA

Bernie Sanders končal predsedniško kampanjo

profimedia

Senator iz Vermonta se je odločil, da konča svojo kampanjo za predsednika ZDA, kar je po poročanju Politica sporočil svojim sodelavcem. Sanders je bil uvodoma vodilni kandidat za osvojitev demokratske predsedniške nominacije. Po zmagi Josepha Bidna v Južni Karolini konec februarja je začel izgubljati podporo.

Od takrat naprej je bilo le še vprašanje časa, kdaj se bo samooklicani demokratični socialist iz Vermonta odločil za konec kampanje. Sanders je pomagal premakniti demokratsko stranko bolj na levo glede zdravstva, gospodarskih neenakosti in podnebja, vendar ni uspel prepričati zadostnega števila Američanov.

Njegova volilna baza je ostala trdna in navdušena, vendar veliko dlje od izobraženih mladih belcev ni segla. Sandersove politike so za evropske razmere nekaj povsem običajnega in sredinskega, vendar pa ZDA niso Evropa.

Sanders je leta 2016 z dolgim oklevanjem pred priznanjem poraza proti Hillary Clinton pomagal do zmage sedanjemu republikanskemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu, ker so bili senatorjevi volivci vse do strankarske konvencije v Philadelphii prepričani, da še lahko zmaga in so bili naravnost potrti, ko je priznal poraz in podprl Clintonovo.

Te geste na konvenciji niso pozdravili, ampak so jo izžvižgali, na volilni dan novembra 2016 pa jih je veliko potem užaljeno ostalo doma.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.