3. 3. 2019, 19:34 | Vir: STA

Besede Annegret Kramp-Karrenbauer, ki je na čelu CDU zamenjala Angelo Merkel, deležne očitkov

profimedia

Vodja nemških krščanskih demokratov (CDU) Annegret Kramp-Karrenbauer, ki jo mnogi vidijo kot možno prihodnjo nemško kanclerko, se je te dni znašla pod plazom kritik zaradi pripomb o ljudeh tretjega spola. V Nemčiji je namreč zakonsko priznan tudi tretji spol.

Kramp-Karrenbauerjeva se je v satiričnem nagovoru v okviru pustnih praznovanj v četrtek med drugim ponorčevala iz Berlina kot zatočišča hipsterjev in svobodomiselnih ljudi, kjer v tamkajšnjih lokalih zagotavljajo tudi stranišča za tretji spol. Kot je dejala, so stranišča za ljudi tretjega spola namenjene "moškim, ki še ne vedo, ali naj med opravljanjem male potrebe stojijo ali sedijo", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Njene besede je občinstvo v jugovzhodnem mestu Stockach sicer sprejelo s smehom. Drugače pa se je odzval poslanec liberalne stranke FDP Jens Brandenburg. "Še en dan sramotenja drugačnih. Je tako težko sestaviti duhovit govor, ne da bi prizadeli manjšino," se je na Twitterju vprašal poslanec. Poslanec Zelenih Sven Lehman pa je Kramp-Karrenbauerjevo pozval, naj se za svoje besede opraviči.

Na drugi strani pa je poslanec CDU Johannes Steiniger vodjo stranke podprl. "To je bil pustni nagovor. Ta kultura ogorčenja mi gre že res na živce," je tvitnil.

Kramp-Karrenbauerjeva, ki je vodenje stranke od kanclerke Angele Merkel prevzela pred tremi meseci, se je s podobnimi očitki soočala že pred letom 2015, ko je gejevske poroke primerjala z incestom.

Nemška vlada je predlog zakona, po katerem nemški državljani na osebnih dokumentih poleg moškega in ženskega lahko izberejo tudi tretji spol, potrdila avgusta lani. To možnost lahko denimo izberejo v primeru, da je novorojenec interspolna oseba, torej nima jasno definiranih spolnih organov ali ima tako ženske kot moške spolne organe. Zakon velja od januarja. 

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec