29. 3. 2021, 17:21 | Vir: STA

Besedna vojna v hrvaškem političnem vrhu, predsednik Milanović označen kot "koktejl psihičnih motenj"

Profimedia
Hrvaški predsednik Zoran Milanović. (foto: Profimedia)

Hrvaški predsednik Zoran Milanović.

Hrvaški premier Andrej Plenković je danes izjavil, da bi se lahko pogovarjali tudi odpoklicu predsednika države Zorana Milanovića, če bo predsednik nadaljeval s "političnim divjaštvom". Milanović namreč v zadnjem času ni izbiral besed, ko je omenjal Plenkovića in njegove sodelavce.

Najnovejši besedni spopad med Milanovićem in vrsto akterjev na Hrvaškem je izbruhnil zaradi postopka izbire predsednika hrvaškega vrhovnega sodišča. Milanović je zavrnil vse tri kandidate, ki so se v skladu z zakonom prijavili na javni poziv za položaj predsednika vrhovnega sodišča. V skladu z ustavnimi pooblastili pa je predlagal svojo kandidatko, ki se na poziv ni odzvala, kar je povzročilo številne komentarje, da krši z zakonom določeni postopek.

Milanović je nato ostro in tudi žaljivo verbalno napadel vse, ki so nasprotovali njegovem mnenju. Poleg Plenkovića je posebej zmerjal predsednika sabora Gordana Jandrokovića, s katerim imata celo družinske vezi, prejšnji konec tedna pa tudi najbolj izpostavljenega političnega predstavnika srbske manjšine na Hrvaškem Milorada Pupovca, ki je v vladni koaliciji na čelu s HDZ. Med drugim je Plenkovića označil za politično "grdega", Pupovca za "umazanega" in Jandrokovića za "zlega".

"Če bo tako nadaljeval, se lahko pogovarjamo tudi o tem," je odgovoril Plenković na vprašanje novinarjev, ali bi bilo treba sprožiti postopek za odpoklic Milanovića s položaja predsednika države.

Meni, da bo zelo težka naloga dobiti potrebno dvotretjinsko večino v hrvaškem saboru. Spomnil je, da so nekatere desničarske stranke, kot je Most, že nasprotovale možnosti odpoklica Milanovića. Njegov odpoklic je prvi omenil starosta HDZ Vladimir Šeks, češ da je obnašanje predsednika države "koktejl psihičnih motenj".

Plenković je Milanovićeve žalitve številnih političnih akterjev, ki ne soglašajo z njim, označil za "politično divjaštvo, ki je pod vsako ravnjo komunikacije". Milanović je med drugim napadel tudi hrvaške strokovnjake za ustavno pravo in nekatere medije, kot je hrvaška radiotelevizija (HRT), ki jo je primerjal z nekdanjim jugoslovanskim informativnim televizijskim kanalom Yutel.

Na Hrvaškem menijo, da je Milanović želel spodbuditi spremembe v hrvaškem pravosodju, ki je močno pod vplivom vladajoče HDZ, a s konfliktnimi nastopi ni izbral najboljšega načina. Plenković je prepričan, da želi Milanović s svojimi potezami od začetka mandata na Pantovčaku sejati razdor znotraj vladajoče koalicije.

Medtem so javnomnenjske raziskave pokazale, da je Milanović najbolj priljubljen politik na Hrvaškem. Zaradi svojih izjav ima vse več privržencev na desnem političnem polu, medtem ko je med volivci levo od sredine o Milanoviću slišati vse glasnejše dvome.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.