25. 2. 2022, 16:23 | Promocijska objava

Beton bo tudi v prihodnosti ostal med glavnimi gradbenimi materiali

PROFIMEDIA

Na lestvici najbolj uporabljenih materialov je cement takoj za vodo na drugem mestu. Obnavljanje objektov in novogradnje so namreč v globalizacijski družbi neizbežne. Dejstvo je, da brez vode ne moremo, vendar si tudi prihodnost brez betona težko predstavljamo.

Na letni ravni se po vsem svetu vgradi približno deset kubičnih kilometrov betona, v primerjavi z lesom, ki se ga vgradi približno kubični kilometer. Beton pa bo ravno zaradi svoje uporabnosti in trajnosti ostal eden glavnih gradbenih materialov tudi v prihodnosti. Gre za široko razpoložljiv material z dobrimi mehanskimi lastnostmi, ki ga delajo skoraj neuničljivega – ne gori, je odporen na vodo, ekstremne vremenske pogoje in trajen gradbeni material.  

Salonit Anhovo z zniževanjem ogljičnega odtisa cementa

Salonit Anhovo je edina slovenska cementarna in se aktivno vključuje v krožno gospodarstvo Slovenije. Približno 14 % cementa Salonita Anhovo je že sedaj v povprečju iz recikliranih ali ponovno uporabljenih materialov. Že zdaj znatne količine alternativnih surovin in materialov, ki se v Salonitu Anhovo uporabljajo za nadomeščanje mineralne surovine iz kamnoloma ter nadomeščanje klinkerja v cementu, bodo v prihodnosti še višje. Na ta način se bo ohranjalo naravne vire in nadalje zniževalo ogljični odtis cementov ter bistveno prispevalo k zaključevanju masnih tokov znotraj industrije gradbeništva ter vzpostavitvi učinkovitega krožnega gospodarstva.