P.M. | 30. 1. 2024, 16:21

Bi prepoznali prve znake demence pri svojih najbližjih? Teh nikakor ne smete spregledati!

Profimedia

Demenca se razvija počasi, zahrbtno in postopoma več let. 

Že takoj je treba povedati, da demenca ni nek normalen pojav v starosti. Pa tudi, da ni vsak starostnik, ki postaja malo bolj pozabljiv in počasen, nujno oseba z demenco. Poznamo primarne in sekundarne demence, odvisno od tega, kaj je bil vzrok  za nastanek bolezni. 

Pri vseh vrstah so prizadeti možgani

Tako kot se med seboj razlikujejo različne vrste demence, se razlikujejo tudi njihovi simptomi. Vsaka od oblik se izraža na drugačen način, od tega pa je odvisen tudi pristop k obolelemu. Najbolj znana in najpogostejša (tudi pri nas) je Alzheimerjeva demenca. Ta v Sloveniji predstavlja 80 odstotkov vseh postavljenih diagnoz, navaja spletna stran E-demenca.

Pri primarni demenci gre za neposredno okvaro možganov, pri sekundarni pa je do nje prišlo zaradi neke druge bolezni (na primer kroničnega obolenja pljuč, zlorabe alkohola itn.).

Pri primarni demenci gre za neposredno okvaro možganov, pri sekundarni pa je do nje prišlo zaradi neke druge bolezni (na primer kroničnega obolenja pljuč, zlorabe alkohola itn.).

Profimedia

Demenca se začne z motnjami spomina in napreduje v smeri motenj govora ter časovne dezorientiranosti. Značilne so spominske motnje, sumničavost, dezorientacija v lastnem stanovanju, motnje govora, pojavijo se tudi težave s poimenovanjem stvari in ljudi, kasneje pa tudi nezmožnost prepoznavanja ljudi. Spremeni se tudi človekova osebnost in navade.

Poleg Alzheimerjeve so najbolj pogoste demence še vaskularna demenca, frontotemporalna demenca, demenca z Lewyjevimi telesci, demenca pri Parkinsonovi bolezni in mešana demenca.

Vse demence imajo nekatere podobne znake bolezni, na katere ste lahko pozorni: težave s spominom, mišljenjem in govorne težave.

Drugi simptomi

Demenca z Lewyjevimi telesci je po pogostosti obolevanja takoj za Alzheimerjevo. Pri ljudeh, ki obolijo za njo, prihaja do t.i. valovanj pri njihovem spominu - njihov spomin je okrnjen, prisoten pa je tudi val relativne bistroumnosti. Pogoste so tudi halucinacije in težave z motoriko.

Profimedia

Vaskularna demenca, znana tudi kot multiinfarktna demenca, se pojavlja pogosteje pri moških, starejših od 70 let in je posledica ponavljajočih se majhnih infarktov. Simptomi se pojavijo nenadno in prizadenejo določeno sposobnost: na primer bolnik nenadoma izgubi sposobnost za verbalno komunikacijo, ohranjene pa ima določene spominske funkcije, razumevanje in prostorsko orientacijo. Bolezen lahko spremljajo glavoboli, vrtoglavica, motnje spanja in spomina.

Bruce Willis ima frontotemporalno demenco

Zvezdnik nekaterih največjih hollywoodskih filmskih uspešnic se je zaradi demence upokojil, po zadnjih novicah  se igralec včasih ne more več spomniti imen svojih najdražjih. Frontotemporalna demenca se pojavlja enako pogosto kot vaskularna, spremembe nastanejo v možganih v čelnih in senčničnih režnjih.

Igralec ima na srečo veliko podporo družine.

Igralec ima na srečo veliko podporo družine.

Profimedia

Posledice so tako najprej osebnostne spremembe, poslabšanje socialnih spretnosti, motnje govora in težave na čustvenem področju, šele pozneje nastopijo spominske težave. Pogosteje obolevajo mlajši bolniki, med katerimi so predvsem ženske med petdesetim in šestdesetim letom starosti. O degenerativnih spremembah tega dela možganov je medicini trenutno malo znano.

In še to!

V čisto samem začetku obolenja imajo osebe, ki zbolevajo za demenco, poseben smisel za red in želijo, da je vse na svojem mestu: "Tako si ustvarjajo svoj svet, ker vedo, da stvari občasno kam založijo," na spletni strani Vzajemne poudarja medicinska sestra Edisa Halimović. "Občasno tudi izgubljajo rdečo nit in nato pripovedujejo izmišljene zgodbe, ne kažejo občutkov, kot so bes, žalost, osamljenost ali veselje, obtožujejo druge, da jim kradejo, lažejo, ali pa mislijo, da je hrana zastrupljena, in so pogosto sprti z okolico," je še zapisala.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord