11. 11. 2021, 14:06 | Promocijska objava

Bi znali odgovoriti na vprašanje, kaj vse je umetnost?

Ljubljanske mlekarne

Umetnost lahko danes najdemo že v najbolj preprostih stvareh. Najdemo jo v skodelici kave, v igri otroka, celo v gibanju domačih živalih. Recimo, ste se kdaj sploh vprašali, kaj vse dneve počnejo prostopašne krave? Seveda, pasejo se. Ampak lahko iz njihove pašnje naredimo umetnost? Seveda! Preberite si, kako je to uspelo petim umetnikom.

Povprečno prostopašne krave na dan prehodijo kar tri kilometre. To so za svoj navdih na pobudo Ljubljanskih mlekarn izkoristili priznani slovenski umetniki. Kako? Petim kravam – Liski, Šipki, Bori, Sivi in Drohi – so nadeli posebne ovratnice, opremljene z GPS-sistemom, ki je vsako uro javljal točno lokacijo na pašniku. S pomočjo koordinat je nato nastal vzorec njihovih poti. Iz tega pa se je rodila mumetnost – umetniška interpretacija vseh lepot proste paše in vseh dobrot pristnega mleka, ki medtem nastaja.
 
Vzorce krav mumetnic je po svoje interpretirala peterica vrhunskih slovenskih umetnikov – Alja Horvat, Natan Esku, Nenad Cizl, Mitja Ficko, Vida Igličar. Z vso umetniško svobodo, ki jim pritiče. Podrobneje jih lahko spoznate na spletni strani www.mumetnost.si.
 
Kako jim je uspelo vzorce kravjih sledi spraviti na slikarska platna, si lahko ogledate na razstavi Mumetnost, ki bo na ogled od 8. 11. 2021 do 6. 12. 2021 v galeriji EX Arte na Židovski ulici v Ljubljani, od 12. 11. 2021 pa tudi na www.mumetnost.si.  Paša za oči!