20. 1. 2021, 08:07 | Vir: STA

Biden bo prisegel kot 46. predsednik ZDA, Trump v poslovilnem videu novi vladi zaželel srečo

Profimedia

Ameriški predsednik Donald Trump je v torek zvečer objavil videoposnetek, v katerem hvali dosežke svojega štiriletnega mandata in želi srečo novi vladi, vendar svojega naslednika Josepha Bidna ne omenja. Trump, ki se ne bo udeležil Bidnove inavguracije, bo danes odpotoval na Florido.

 

Trump poraza na volitvah ne priznava, 6. januarja pa je svoje podpornike spodbudil k napadu na zvezni kongres. "Ta teden uvajamo novo vlado in molimo za njen uspeh pri ohranjanju ameriške varnosti in blaginje. Pošiljamo najboljše želje in jim želimo srečo - zelo pomembna beseda," je dejal Trump.

"Da sem vam lahko služil kot predsednik, je bila čast, ki se je ne da opisati. Hvala za ta izjemen privilegij," je dejal v video sporočilu in med nizanjem dosežkov svoje vlade posebej poudaril, da je prvi predsednik v zadnjih nekaj desetletjih, ki ni začel nobene nove vojne.

"Moja prva prioriteta in stalna skrb je vedno bila to, kar je v najboljšem interesu ameriških delavcev in ameriških družin. Nikoli nisem iskal najlažje poti, ampak najtežje. Nisem iskal poti, ki bo deležna najmanj kritik. Spustil sem se v težke boje in najtežje odločitve, saj ste me zaradi tega izvolili," je med drugim dejal Trump.

"Želim, da veste, da se je gibanje, ki smo ga sprožili, šele začelo. Še nikoli nikjer ni bilo kaj takega," je dejal predsednik, ki je v torek izvedel, da ga mečejo tudi iz igralskega sindikata. Zaradi njegove vloge pri napadu na kongres je odbor igralskega ceha (SAG-AFTRA) namreč soglasno podprl preiskavo pred izključitvijo.

Trump si je za danes zjutraj pripravil slovesnost ob slovesu iz Bele hiše v letalskem oporišču Andrews v Marylandu, od koder bo nato še zadnjič poletel z letalom Air Force One na Florido, kajti od poldneva naprej po krajevnem času ne bo več predsednik in bo izgubi možnost potovanja s predsedniškim letalom.

Opazovalce zanima, kdo vse se bo prišel poslovit od njega, zagotovo pa ne bo podpredsednika Mika Pencea, ki mu je bil izjemno zvest štiri leta, vse do napada Trumpovih privržencev na kongres.

Pence je Trumpu sporočil, da ga ne bo zaradi "logističnih težav". Danes se namreč namerava udeležiti Bidnove inavguracije tako kot voditelja kongresnih republikancev Mitch McConnell in Kevin McCarthy. Nekdanji zaveznik iz Bele hiše in New Yorka Anthony Scaramucci pa je tvitnil, da ne more priti, ker ga čaka prijetnejše opravilo - puljenje nohtov.

Trump je svoj zadnji dan v Beli hiši v torek preživel za zaprtimi vrati na pogovoru s svetovalci o zadnjem svežnju pomilostitev pred iztekom mandata. Televizija CNN poroča, da so mu pravniki, kolikor jih je še ostalo okrog njega, svetovali, naj nikakor ne pomilosti samega sebe ali članov svoje družine, ker si bo s tem nakopal na glavo še več nepotrebnih težav in v bistvu priznal, da so naredili nekaj narobe.

Na pomilostitev naj več ne bi smela računati ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange in nekdanji sodelavec Agencije za nacionalno varnost (NSA) Edward Snowden. V zadnjem hipu pa se je Trump v torek zvečer odločil, da bo pomilostil nekdanjega političnega stratega Steva Bannona, ki je obtožen prevare vlagateljev v Trumpov zid na meji z Mehiko.

Ameriški komentatorji se zgražajo nad procesom pomilostitev v Trumpovi vladi in poročajo o neke vrste bolšjem trgu, kjer odvetnik Rudy Giuliani in drugi od kriminalcev za dobro besedo pri Trumpu zahtevajo visoke honorarje.

Biden danes prisega na položaj 46. predsednika ZDA

Demokrat Joe Biden bo danes opoldne po krajevnem oziroma ob 18. uri po srednjeevropskem času pred zahodnim pročeljem kongresne palače v Washingtonu prisegel na položaj 46. predsednika ZDA, s čimer se uradno konča po oceni poznavalcev najbolj nenavadno obdobje ameriške predsedniške zgodovine.

Biden namerava že na dan prisege izdati številne izvršne ukaze, s katerimi bo odpravil nekatere ukrepe svojega predhodnika Donalda Trumpa ter začrtal lastno pot za naslednja štiri leta. Nemudoma se namerava soočiti s štirimi največjimi krizami, kar so pandemija covida-19, ekonomija, podnebne spremembe in sistem priseljevanja.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.