4. 11. 2020, 18:57 | Vir: STA

Biden dobil največje število glasov v zgodovini predsedniških volitev ZDA

profimedia

Čeprav vsi glasovi z ameriških predsedniških volitev še zdaleč niso prešteti, pa bo demokratski predsedniški kandidat Joe Biden prišel v zgodovino kot predsedniški kandidat z največ osvojenimi glasovi volivcev vseh časov. Njegov nasprotnik Donald Trump pa bo glede na ta kriterij na drugem mestu.

Biden je doslej potrjeno dobil 69,2 milijona glasov, Trump pa skoraj tri milijone manj, več milijonov glasovnic pa še ni preštetih. Rekorder po številu osvojenih glasov je trenutno Barack Obama, ki je leta 2008 dobil 69,5 milijona glasov.

Ker glasovnice po torkovih volitvah še štejejo, bosta tako Biden kot Trump najverjetneje Obamo prehitela. Biden naj bi dobil okrog 80 milijonov glasov, Trump pa tja do 75 milijonov.

Biden je že v torek zvečer dobil več kot 50 odstotkov glasov in glede na to, da se sedaj po državah, kot so Pensilvanija, Michigan in Wisconsin večinoma preštevajo glasovnice demokratskih volivcev, bo ostal nad 50 odstotki.

Biden je že prešel v vodstvo v Wisconsinu in Michiganu, kjer volilni uradniki sporočajo, da bi lahko izide potrdili že nocoj. Pensilvanija pa skoraj zagotovo ne bo razrešena najmanj do petka.

Biden ima trenutno 238 osvojenih elektorskih glasov, Trump jih ima 213, za zmago pa je potrebna magična številka 270.

Tokratne volitve imajo največjo volilno udeležbo po letu 1908, ko je volilo 65 odstotkov volilnih upravičencev ZDA. Za ZDA je volilna udeležba visoka že, če doseže okrog 60 odstotkov volilnih upravičencev.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.