16. 12. 2020, 09:09 | Vir: STA

Biden napovedal, da se bo javno cepil proti covidu-19

Shutterstock

Novoizvoljeni ameriški predsednik Joe Biden je v torek dejal, da mu zdravstveni strokovnjaki priporočajo, naj se čim prej cepi proti covidu-19. Dodal je, da se je pripravljen cepiti pred javnostjo takoj, ko bo to mogoče. Ne želi pa ustvarjati vtisa, da prehiteva vrsto, zato se bo cepil, ko bo na vrsti.

"Doktor Fauci je priporočil, da se čim prej cepim. Zagotavljam, da se bo to zgodilo, ko pridem na vrsto. O tem, kdaj se bom cepil, bom obvestil vnaprej, to bom naredil javno," je dejal 78-letni Biden glede poziva direktorja inštituta za nalezljive bolezni pri Nacionalnem inštitutu za zdravje in njegovega glavnega zdravstvenega svetovalca Anthonyja Faucija.

Fauci je postal znan med pandemijo covida-19 s svojimi zdravstvenimi nasveti, ki jih predsednik ZDA Donald Trump večinoma ni upošteval. Fauci, ki je Trumpu pogosto tudi javno ugovarjal, je sicer še vedno tudi član delovne skupine proti koronavirusu Bele hiše. Tiskovna predstavnica Bele hiše Kayleigh McEnany je napovedala, da se bodo javno cepili številni visoki predstavniki vlade. Veliko Američanov namreč dvomi v varnost cepiva, zato mnogi napovedujejo, da se bodo cepili javno.

Nekdanji predsedniki ZDA Barack Obama, George Bush mlajši in Bill Clinton so že prej napovedali, da se bodo javno cepili, da pokažejo, da je cepivo varno in učinkovito. Trump, ki je covid-19 že prebolel, ni povedal ali se bo cepil. McEnanyjeva je zagotovila, da se bo cepil takoj, ko se bo za to odločila njegova zdravniška ekipa.

V ZDA se je v ponedeljek začelo množično cepljenje proti covidu-19 s cepivom, ki sta ga razvila ameriški Pfizer in nemški BioNTech. Najprej so začeli cepiti zdravstvene delavce, nato pridejo na vrsto varovanci domov za ostarele, kronični bolniki in tisti, ki so najbolj ogroženi. Uprava za hrano in zdravila (FDA) naj bi do konca tedna odobrila še izredno uporabo cepiva podjetja Moderna.

S koronavirusom se je po podatkih univerze Johns Hopkins doslej v ZDA doslej okužilo že 16,7 milijona ljudi, umrlo pa jih je 303.000.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.