12. 2. 2021, 08:39 | Vir: STA

Biden napoveduje cepljenje 300 milijonov Američanov do konca poletja in takrat konec pandemije

Profimedia

Ameriški predsednik Joe Biden je v četrtek napovedal, da bodo imeli do konca poletja na voljo dovolj cepiva proti novemu koronavirusu za cepljenje 300 milijonov Američanov, kar bi potem zadostovalo čredno imuniteto in konec pandemije.

V ZDA se je do četrtka po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa s koronavirusom okužilo skoraj 27,4 milijona ljudi, za covidom-19 pa jih je umrlo več kot 475.000. Okužbe in smrti v ZDA že več kot teden dni upadajo.

ZDA so na dobri poti, da presežejo Bidnov cilj cepljenja 100 milijonov ljudi v prvih 100 dnevih njegovega vladanja od 20. januarja. V treh tednih so jih doslej cepili 26 milijonov. "To je le dno, naš cilj je popoln poraz covida-19," je med obiskom Nacionalnega inštituta za zdravje (NIH) dejal Biden.

Med drugim si je ogledal laboratorij, kjer so ustvarili cepivo skupaj s podjetjem Moderna, ki je v ZDA v uporabi skupaj s cepivom Pfizerja, kmalu pa bo na voljo še cepivo podjetja Johnson & Johnson, ki je za razliko od drugih dveh učinkovito proti koronavirusu že z enim samim odmerkom.

Biden je dejal, da je od Moderne in Pfizerja dobil zagotovila o dostavi 600 milijonov odmerkov do konca julija, kar je cel mesec prej, kot so načrtovali sprva. Obisk je Biden izkoristil za ponovno kritiko predhodnika Donalda Trumpa, za katerega je dejal, da ne ve, kaj je delal, saj ni pustil za seboj nobenega načrta za cepljenje večine Američanov.

Bidnova vlada se je nad koronavirus spravila kot na vojnega sovražnika in njena strategija je doktrina premočne sile za popolno nadvlado. Trumpova vlada je ukrepanje prepustila zveznim državam, Trump pa jih je potem kritiziral, če je šlo kaj narobe. Koronavirus se napada na več frontah s sprostitvijo milijard dolarjev za testiranja in cepljenja, modelom za namestitev 10.000 aktivnih vojakov za pomoč nacionalnim gardam za postavitev in vodenje centrov za množična cepljenja po ZDA. V prihodnjih tednih jih bodo odprli med drugim v New Yorku, Kaliforniji in Teksasu, kjer je tudi največ okužb in največ smrtnih primerov.

Kalifornija je s 45.869 smrtnimi primeri v četrtek prvič doslej od izbruha pandemije prehitela New York, kjer je umrlo 45.453 ljudi. New York počasi dohiteva še Teksas, kjer je doslej umrlo 40.535 ljudi.

Bidnova vlada pušča znanstvenike pri NIH in Centru za nadzor nad boleznimi (CDC) pri miru in jim daje proste roke za izdajanje navodil Američanom, kako naj se obnašajo. Oblikovala je strategijo cepljenj po ZDA, pri čemer daje pozornost podeželju, revnejšim območjem in območjem, kjer živijo manjšine, na katere posamezne zvezne države ne mislijo preveč. Nekateri guvernerji so se že začeli pritoževati, da jim vpletanje zvezne vlade kvari načrte cepljenja.

Vendar Bidnova vlada obljublja, da bodo države poslej tri tedne vnaprej obveščene o tem, na koliko odmerkov cepiva lahko računajo, da uspešno izvedejo cepljenja z dvema odmerkoma.

Anketa Quinnipiac kaže, da delo Bidnove vlade na področju koronavirusa pozitivno ocenjuje 61 odstotkov Američanov. Praktično vsi demokrati in 33 odstotkov republikancev. Ista anketa je decembra ugotovila, da Trumpovo vlado podpira pri tem 39 odstotkov Američanov, od tega 78 odstotkov republikancev in le trije odstotki demokratov.

Vse bolj pod udarom pa je newyorški guverner Andrew Cuomo, ki je lani sredi pandemije s svojimi rednimi novinarskimi konferencami brez nesmislov veljal za neke vrste junaka boja proti koronavirusu v primerjavi s Trumpom. Ameriški mediji poročajo, da so na vrhuncu prvega vala pandemije lani spomladi iz bolnišnic nazaj v domove za ostarele poslali 9056 okrevajočih bolnikov s covidom-19, kar je pospešilo širitev okužb med oskrbovanci domov.

Direktivo o prepovedi zavračanja bolnikov s covidom-19 v domovih za ostarele je 25. marca lani izdala Cuomova vlada, vendar jo je potem zaradi kritik preklicala. Direktiva je bila izdana, da se sprosti prostor v bolnišnicah, ki so bile potem aprila skoraj preplavljene. Cuomova vlada je pred tedni že priznala, da je zatajila dejansko število mrtvih v domovih za ostarele. Do priznanja je bilo uradno mrtvih zaradi covida-19 po domovih za ostarele v državi New York 8500, sedaj pa 15.000.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.