27. 5. 2021, 11:01 | Vir: STA

Biden obveščevalnim agencijam naročil preiskavo izvora novega koronavirusa

Profimedia

Ameriški predsednik Joe Biden je obveščevalnim agencijam v sredo naročil, naj podvojijo napore pri preiskavi izvora pandemije covida-19, vključno z možnostjo, da je novi koronavirus nenadzorovano ušel iz kakšnega kitajskega laboratorija. Kitajska je v odzivu zanikala potrebo po novi preiskavi.
 

Biden je obveščevalcem naročil, naj mu poročajo v 90 dneh. Sodelovanje je naročil tudi ameriškim laboratorijem in Kitajsko pozval, naj sodeluje z mednarodnimi preiskavami.

Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump je promoviral teorijo, da je virus nastal v kitajskem laboratoriju in ne po naravni poti skozi stik človeka z okuženo živaljo.

Biden je sporočil, da se je obveščevalna skupnost poenotila okrog teh dveh teorij, vendar nima na voljo dovolj informacij, da bi bila ena bolj verjetna od druge. Dve agenciji naj bi se nagibali k živalskemu izvoru, tretja k laboratorijskemu izvoru, nobena pa v to ni povsem prepričana.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki je že v torek dejala, da ZDA podpirajo preiskavo Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) na Kitajskem, vendar mora Kitajska dovoliti celovit dostop.

Bidnov glavni zdravstveni svetovalec Anthony Fauci je v sredo dejal, da skupaj z drugimi v znanstveni skupnosti verjame, da je najverjetnejši scenarij, da je virus nastal po naravni poti, vendar to ni 100-odstotno zanesljivo. Tudi on se je zavzel za temeljito preiskavo.

Kitajska je v današnjem odzivu na Bidnove besede zanikala potrebo po novi preiskavi izvora pandemije. Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Zhao Lijian je ob tem dejal, da so ameriški "motivi in nameni jasni".

"Temačna zgodovina ameriške obveščevalne skupnosti je svetu že dolgo znana," je še dejal Zhao. S tem je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP mislil na ameriške neutemeljene obtožbe o orožju za množično uničevanje, s katerimi so upravičili invazijo na Irak.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.