28. 4. 2021, 08:53 | Vir: STA

Biden po stotih dneh vladanja uživa 52-odstotno podporo, kar je ena najnižjih podpor ob začetku mandata

Profimedia

Ameriški predsednik Joe Biden obeležuje sto dni na čelu ameriške administracije, ob tej obletnici pa bo danes prvič nagovoril ameriški kongres. Glede na zadnje javnomnenjske ankete uživa Biden okoli 52-odstotno podporo, kar je sicer ena najnižjih ravni podpore po 100 dneh na položaju.

Biden bo danes nagovoril oba domova kongresa. Zaradi pandemije covida-19 bo lahko v dvorani predstavniškega doma le okoli 200 članov kongresa. Po pričakovanjih bo Biden pozval k podpori njegovega načrta za ameriške družine, v okviru katerega želi med drugim urediti plačan starševski dopust in manjše davke za starše iz delavskega razreda, poročajo tuje tiskovne agencije.

Demokrat glede na anketo časnika Washington Post in ABC News uživa 52-odstotno podporo. V enakem obdobju je imel nižjo podporo le še bivši predsednik Donald Trump. Okoli 42 odstotkov vprašanih je odgovorilo, da ne podpira Bidna. Največjo odobravanje uživa Biden na področju upravljanja pandemije covida-19, saj ga podpira šest od desetih Američanov, še 52 odstotkov pa podpira njegovo ravnanja ne področju gospodarstva.

Bidnu je v prvih sto dnevih na položaju uspelo doseči nekaj obljub. Med drugim je prejšnji teden slavil, saj so podelili že več kot 200 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19, upada tudi smrtnost zaradi covida-19. V tem času mi je uspelo čez kongres spraviti 1900 milijard vreden paket pomoči za okrevanje gospodarstva po pandemiji.

V treh mesecih je Biden odpravil tudi škodo, ki jo je po njegovem napravil Trump. Tako so se ZDA vrnile k pariškemu podnebnemu sporazumu, prizadeva si za oživitev iranskega jedrskega sporazuma, postavil pa je tudi jasen datum, kdaj bodo ameriški vojaki zapustili Afganistan, to je do 11. septembra letos.

Pred predsednikom pa je še nekaj izzivov. Čeprav je obljubil čezstrankarsko delovanje, se še vedno zanaša predvsem na tesno večino demokratov v kongresu. To pa bi lahko pomenilo težave pri sprejemanju novih projektov glede bolj zelene ekonomije ter reform priseljenske politike.

Madež na prvih stotih dneh vladanja je tudi obravnavanje migrantov na južni meji. Biden je napovedal bolj človeško obravnavo, vendar se ni pričakovalo takšnega navala migrantov, zaradi česar so sprejemni centri prenapolnjeni. Med migranti so tudi številni mladoletniki brez spremstva.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ