25. 1. 2021, 08:19 | Vir: STA

Biden podaljšuje prepoved potovanj v ZDA iz EU, tudi iz Slovenije

Shutterstock

Predsednik ZDA Joe Biden bo danes formalno podaljšal veljavnost prepovedi potovanj v ZDA tujcem iz 26 evropskih držav območja schengna, Velike Britanije, Irske in Brazilije, ki jo je marca lani uvedel Donald Trump. Biden seznamu dodaja še Južno Afriko, kjer so odkrili novi sev novega koronavirusa.

Iz omenjenih držav lahko v ZDA potujejo ameriški državljani in tujci z dovoljenjem za delo in bivanje v ZDA. Dovoljene so tudi določene izjeme od primera do primera. Biden je zanje že prejšnji teden podpisal izvršni ukaz, da morajo imeti pred vkrcanjem na letalo proti ZDA negativen test za koronavirus, ki ne sme biti starejši od treh dni.

Po prihodu v ZDA morajo vsi v karanteno za deset dni. Tri dni po prihodu lahko opravijo test in če je negativen, se karantena skrajša na sedem dni. Zahteve za karanteno bodo natančneje opredelili v naslednjih 14 dneh.

Trump je tik pred iztekom mandata prepoved potovanj za prej omenjene države ukinil, vendar bi ukinitev prepovedi veljala od torka naprej. Bidnovi predstavniki so prejšnji teden po Trumpovem ukrepu sporočili, da to ne bo šlo, saj Trump ne bo več predsednik, Biden pa sedaj prepoved formalno podaljšuje do nadaljnjega.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.