7. 3. 2021, 21:32 | Vir: STA

Biden podpisal izvršni ukaz, s katerim bi rad olajšal dostop do volitev

profimedia

Ameriški predsednik Joe Biden je danes podpisal izvršni ukaz, s katerim naj bi Američanom olajšal udeležbo na volitvah. "Pustimo ljudem voliti," je dejal predsednik, tudi v luči načrtov v več zveznih državah, da bi volitve bolj regulirali in s tem uvedli nekatere omejitve.

Biden je ta izvršni ukaz podpisal ob obletnici protestnega pohoda v Selmi v Alabami leta 1965, ko so policisti nasilno razgnali sicer mirne temnopolte protestnike. To brutalno zatrtje protesta je tedaj na problem pravic temnopoltih do udeležbe na volitvah opozorilo na nacionalni ravni, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

"Danes, na obletnico krvave nedelje, podpisujem izvršni ukaz, da bi volilnim upravičencem olajšali registracijo za udeležbo na volitvah in izboljšali dostop do volišč," je ob razglasitvi ukaza sporočil Biden. "Pustimo ljudem voliti," je dodal.

V več zveznih državah, ki jih nadzorujejo republikanci, se sicer zdaj v luči zadnjih predsedniških volitev, ki so potekale v znamenju pandemije covida-19 in je veliko volivcev svoj glas oddalo po pošti, pripravljajo na zaostritev pravil glede oddaje glasu na volitvah. To naj bi bil tudi odgovor na volilni poraz Donalda Trumpa, ki še vedno trdi, da so mu volitve ukradli, čeprav so sodišča doslej še vse tovrstne obtožbe zavrnila, ker da za njih ni zadostnih dokazov.

Na drugi strani so v predstavniškem domu zveznega kongresa pred dnevi sprejeli zakon, ki bi po vsej državi znižal ovire glede volitev, kar so si demokrati zadali kot prioriteto, a mu republikanci odločno nasprotujejo. V skladu s to pobudo bi razširili pravico do glasovanja po pošti, registracija volivcev bi bila avtomatična, prepovedali pa bi strankarsko preurejanje volilnih okrožij. Dodatno želijo tudi urediti financiranje političnih skupin.

A usoda tega zakonskega predloga, ki ga Biden podpira, je precej nejasna, saj bi moral v senatu prejeti najmanj 60 glasov, medtem ko sta stranki razdeljeni na 50 proti 50, navaja AFP.

Biden je zato zdaj z izvršnim ukazom na tem področju pokazal, da je ureditev volilne zakonodaje prioriteta njegove administracije. Odredil je vsem zveznim agencijam, da najdejo načine, kako bi izboljšali volilne postopke, predvsem pa se morajo posvetiti invalidom, zapornikom in drugim skupinam, ki imajo težave pri oddaji svojega glasu.

Sicer pa njegov ukaz vsebuje le malo konkretnih in takojšnjih sprememb, ki bi morda lahko vplivale na postopke v republikanskih državah glede volilne zakonodaje. Predsednik nima pooblastil, da bi zveznim državam to preprečil, so novinarjem pojasnili v Beli hiši.

Je bil pa zelo kritičen zaradi poskusov v zveznih državah, da bi, kot pravi, omejili pravice ljudem do udeležbe na volitvah. Kot je dejal, prizadevanjem za diskreditacijo rezultatov lanskih volitev, ki so vodila v napad na kongres 6. januarja, zdaj sledi "splošen napad na pravico do volitev v zakonodajnih telesih držav po vseh ZDA".

"Izvoljeni predstavniki v 43 državah so že predlagali več kot 250 zakonov, da bi Američani težje oddali svoj glas. Ne smemo dopustiti, da jim to uspe," je dejal ameriški predsednik.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.