10. 7. 2021, 06:00 | Vir: STA

Biden pozval Putina k ukrepanju proti hekerskim skupinam

profimedia

Ameriški predsednik Joe Biden je danes v telefonskem pogovoru ruskega kolega Vladimirja Putina pozval, naj ukrepa proti hekerskim skupinam, ki delujejo v Rusiji in izvajajo kibernetske napade po svetu in v ZDA. Biden je ob tem Putina opozoril, da bodo ZDA morale ukrepati za zaščito ključne infrastrukture, ki jo ti napadi ogrožajo.
 

Hekerski napadi na cilje v ZDA in po svetu v zadnjem letu močno naraščajo. Hekerjem je med drugim uspelo zapreti največji cevovod za plin in nafto na vzhodu ZDA, napadli so različna podjetja in tudi ameriške vladne agencije.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki je dejala, da za zdaj nimajo dodatnih novih informacij o tem, da bi za napadi stala ruska vlada. Vendar pa je poudarila, da je Kremelj dolžan ukrepati proti hekerjem.

Biden je Putinu hekerje omenil že na njunem nedavnem vrhu v Ženevi in ga pozval, naj poskrbi za skupine, ki delujejo iz Rusije, sicer bodo ZDA primorane ukrepati s povračilnimi ukrepi.

Številne ameriške preiskave so potrdile, da se je Rusija vpletala v predsedniške volitve leta 2016 na strani republikanca Donalda Trumpa, med drugim z vdorom v računalnike demokratske stranke in objavo komunikacij.

Zadnje hekerske napade letos pa naj bi izvajale skupine, ki niso dokazano povezane z ruskimi oblastmi.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.