14. 8. 2020, 07:19 | Vir: STA

Biden predlaga obvezno nošenje mask v ZDA, Trump to zavrača

Shutterstock

Demokratski predsedniški kandidat Joe Biden je v četrtek predlagal uvedbo obveznega nošenja zaščitnih mask proti koronavirusu po vseh ZDA. Njegov republikanski protikandidat, sedanji predsednik Donald Trump je to zavrnil in Bidna obtožil, da politizira virus.

Biden je ukrep predlagal, potem ko so v ZDA v sredo našteli 1499 smrti zaradi koronavirusa, kar je največ od maja. Skupno se je število smrtnih žrtev covida-19 povzpelo že čez 167.000. Predlagal je, da rešijo življenja s tem, da vsi naslednje tri mesece obvezno v javnosti nosijo maske.

Trump je odgovoril, da se Biden nenehno moti glede koronavirusa, zanemarja znanost in potiska naprej levičarske politike. Dodal je še, da se Biden zavzema, da bi vse Američane za naslednje mesece zaklenili v njihove kleti.

Biden je sicer dejal, naj mandat za maske uvedejo guvernerji držav, s čimer bi lahko rešili 40.000 življenj. Opozoril je, da je bilo odpravljanje ukrepov proti pandemiji prehitro in brez smernic zvezne vlade.

Trump se je ob izbruhu pandemije norčeval iz tistih, ki nosijo maske. Uporaba zaščitne maske v ZDA velja tudi za politično opredelitev. Trumpovi podporniki tako ponosno zavračajo maske, demokrati pa jih z enakim ponosom nosijo.

Trump je masko prvič uporabil v javnosti šele julija, v četrtek pa je spet sejal dvom o njihovi koristnosti. "Domoljubni Američani nosijo maske. Mogoče so imenitne, mogoče so v redu, mogoče pa niso tako v redu," je dejal.

Trump je v četrtek znova zavrnil vsakršno odgovornost za to, da je pandemija od vseh držav na svetu najbolj prizadela prav ZDA. "Mene nihče ne krivi za nič. Udarila nas je kitajska kuga, česar ne bomo pozabili. Udarila nas je kitajska kuga," je dejal.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol